dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "chirii"

Săptămâna aceasta sunt așteptați sute de tineri la căminele studențești ale Universității „Ovidius” din Constanța. Marea majoritate vin cu o săptămână înainte de începerea anului universitar pentru a se acomoda cu noii colegi. Cei mai mulți studenți provin din zone limitrofe Constanței, dar și din vestul țării.

Mai este puțin până la deschiderea anului universitar, iar cei mai mulți dintre studenți își caută cazare, pe ultima sută de metri. Prețurile au crescut, iar proprietarii nu lasă nici un leu. Cei mai câștigați au rezervat apartamentele încă din mai, atunci când prețurile erau ceva mici. Agenții imobiliari spun că cele mai căutate zone sunt cele din proximitatea Universității „Ovidius“, cele din jurul restaurantelor și ale punctelor cheie din oraș.

Aglomerație la Agenție Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Sute de refugiați stau zilnic la coadă pentru a-și depune dosarele pentru banii pe care îi primesc de la stat. Familiile din Ucraina care au copiii înscriși în creșele, grădinițele și școlile din țara noastră primesc 2.000 de lei pe lună sprijin financiar. Bani primesc și cei care nu au copii.

Este din ce în ce mai scump să închiriezi o locuință în municipiul Constanța sau în zona Mamaia Nord, unde un apartament cu două camera ajunge și la 700 euro pe lună. Ucrainenii care au beneficiat de 50 de lei pe zi de persoană pentru a-și plăti chiria, dar și numărul mic de locuințe noi date în folosință, au creat presiune pe piață. Specialiștii spun că nici în viitor nu vor scădea, mai ales că se apropie vara, anotimpul în care proprietarii de apartamente se gândesc la profit.

Constănțenii care găzduiesc refugați ucraineni sunt supărați. Oamenii nu și-au primit banii de la stat, pentru chirii, de mai bine de două luni și nimeni nu știe când se va rezolva situația. Spun că în cazul în care situația nu se va rezolva repede, refugiații riscă să fie scoși din locuințe, în plină iarnă. Autoritățile susțin că toate actele sunt întocmite, acum așteaptă și ei alocarea sumelor necesare.

Prețul chiriei a crescut cu 50% în Constanța în ultima perioadă. Criza refugiaților a dus la o ridicare semnificativă a tarifelor. Astfel, potrivit unui studiu, valoarea medie a chiriei în municipiu este cea mai mare din țară. Aproape 400 de euro pe lună plătesc cei care vor să locuiască într-o zonă accesibilă. La periferia orașului, doritorii pot da și cu 150 de euro mai puțin.

Chirii mult prea scumpe în comparație cu salariul mediu al constănțenilor care, în prezent, a ajuns la 3.517 lei. Proprietarii apartamentelor și garsonierelor nu iau în calcul acest aspect și cer sume pe care oamenii nu și le pot permite. Pentru tineri și pentru cei care nu pot cumpăra momentan o locuință, închirierea reprezintă soluția ideală. Pe lângă zona în care se află și confortul pus la dispoziție, oamenii sunt atenți la buget și consideră că 250 euro sunt suficienți pentru două camere. Când vine vorba de dotări, centrala este cea mai căutată.

Îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii și obiecte artizanale. Sunt câteva dintre produsele de care se pot bucura constănțenii în weekend. Târgul s-a mutat de la Pavilionul Expozițional, la un hotel din Mamaia. Totuși, primul eveniment de acest gen din 2021 a adus vizitatori puțini. Comercianții sunt nemulțumiți de vânzări și spun că de când cu pandemia le este greu să plătească chiriile.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233