dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "innisipare"

În locul turiștilor de pe plajele din Eforie se aud acum buldozerele care muncesc de zor. Sectoarele de plajă vor fi lărgite cu 50 de hectare, iar nisipul va fi adus din largul mării. Lucrările se desfășoară pe o distanță de aproximativ km, în zona cuprinsă de portul Belona și până la intrarea în localitatea Tuzla. În Eforie porțiunile de nisip se vor extinde și până la 140 de metri lungime, iar recepția finală ar urma să aibă loc în anul 2024.

Iarba de mare, care este pe cale de dispariție în zona litoralului românesc, va fi implantată pentru a atrage anumite vietăți marine. Însă, acest lucru se va face abia după ce lucrările de înnisipare din Eforie se vor finaliza. Experții speră ca astfel să creeze un mediu potrivit pentru dezvoltarea căluților de mare, dar și pentru crabi. Plantele vor fi puse pe o suprafață de aproape trei hectare.

O uriașă operațiune de salvare se pregătește zilele acestea pe litoral. Sute de tone de scoici dintr-o specie prețioasă pentru mediu riscă să fie sufocate de muncitorii care lărgesc plajele, la Eforie Sud. Nisipul adus din larg și depus la mal le-ar îngropa de vii iar marea ar pierde viețuitoare valoroase. Biologii s-au gândit să le culeagă de pe fundul mării cu un aspirator iar apoi le vor reloca în zone din Marea Neagră unde nu există lucrări. După ce plaja va fi gata, vor fi aduse înapoi.

Lucrările de lărgire a plajei de la Eforie Sud au intrat în linie dreaptă. La sfârşitul acestei luni va începe operaţiunea de înnisipare. Zilele acestea se montează conductele prin care va fi extras nisipul. La finalul operaţiunii, staţiunea Eforie Sud va câștiga 50 de hectare de plajă nou nouță și va fi mai lată cu până la 140 de metri.

Guvernul a decis ca administratorii de plaje să poată pune șezlongurile și umbreluțe și pe zonele din Mamaia nou create prin înnisipare. Așadar, vara aceasta vom putea sta la soare chiar pe malul mării fără să mai mergem sute de metri prin nisipul încins de soare. Anunțul a fost făcut de Ministrul Turismului care a venit azi în Mamaia să vadă cum arată stațiunea și cât de pregătite sunt plajele pentru vacanță.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233