dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "plastic"

Marea Neagră este din ce în ce mai afectată de gunoaiele care sunt aruncate în ea. De la începutul anului, au fost strânse, de pe litoralul românesc, aproape 6.000 de deșeuri din toate categoriile. Cel mai comun a fost însă plasticul. Pentru a le arăta constănțenilor, dar și turiștilor cât de periculoase sunt aceste deșeuri, în municipiu dar și în Mamaia, specialiștii în domeniu au organizat o expoziție în acest sens.

În paralel cu evenimentele pregătite de autoritățile locale cu ocazia Zilei Constanței și artiștii plastici de la malul mării s-au organizat și au oferit consumatorilor de artă ocazia de a intra în universul lor. Sâmbătă, preț de câteva ore, Filiala Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici și-a deschis porțile publicului și a organizat o expoziție de pictură, ceramică și sculptură, chiar la sediul acesteia, în aer liber. Constănțenii care le-au trecut pragul au putut astfel să admire lucrările artiștilor constănțeni, atât ale celor deja consacrați, cât și ale celor care alcătuiesc noul val de artiști plastici de la malul Mării Negre.

Au căzut la înțelegere. Conflictul dintre artiștii plastici și Primăria Constanța s-a sfârșit azi-dimineață când aceștia au ajuns la un acord cu edilul municipiului. Proiectul ce viza atelierele artiștilor a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Mai mult decât atât, acestora li s-a promis că vor fi susținuți mai mult pe viitor și că vor fi consultați în toate proiectele culturale.

Avem cultură dar nu știm să o promovăm și nici să o susținem. Artiștii plastici din Constanţa riscă să fie daţi afară din atelierele de creație. Aceștia au la dispoziție 60 de zile pentru a elibera cele trei imobile în care își desfășoară activitatea. Situația îi macină pe artiști de câteva zile de când un proiect de hotărâre s-a strecurat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Primăria dorește revocarea folosirii gratuite a acestor spații după 50 de ani de activitate.

Șervețelele umede sunt cel mai des întâlnit deșeu pe plajele de pe litoralul românesc. Aceasta este concluzia la care au ajuns ecologiștii constănțeni în urma unei monitorizări realizate la începutul acestui an. 2022 vine însă și cu vești bune din acest punct de vedere. Turiștii au început să se conformeze și aruncă la gunoi deșeurile, motiv pentru care și cantitatea de gunoaie lăsată în urma lor este în scădere.

Trifoi cu patru foi, ghiocei sau coșar. Toate au prins viață pe diferite bucăți de lemn. Meșteșugul străvechi al prelucrării lemnului a căpătat o nouă formă. Un tânăr din Constanța nu face mobilă, ci mărțișoare. Silviu pregătește în fiecare an câteva simboluri ale lunii martie pe care le împarte cu drag doamnelor și domnișoarelor. Toate sunt realizate manual și cu multă atenție. Nu a vrut să facă un business din asta însă, treptat pasiunea lui s-a transformat în afacere. Iar rezultatul final depășește orice așteptare.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233