dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "refugiati"

Războiul din Ucraina le-a schimbat viața multor oameni. Au fugit din calea bombelor pentru a se salva și au ajuns într-o țară nouă doar cu un bagaj în mână. Mulți au ajuns și la Constanța. Aici au fost nevoiți să o ia de la zero și să se descurce așa cum pot. Constănțenii le-au deschis ușile pentru a le oferi un adăpost deasupra capului, iar statul i-a ajutat cu bani. Acum, majoritatea sunt în căutarea unui loc de muncă.

Refugiații ucraineni din Constanța au venit în număr mare să încaseze ajutorul oferit de stat. Chiar dacă este mai mic decât cel cu care s-au obișnuit, mulți ucraineni spun că vor rămâne la malul mării în timp ce alții se orientează spre orașe unde traiul este mai ieftin. Capitala și Brașovul sunt localitățile preferate de vecinii care au fugit din calea războiului.

O sută de refugiați ucrainieni din Mamaia Nord vor fi dați afară din locuințe peste două zile pentru că statul nu a mai acordat alocația de hrană și cazare proprietarilor care îi găzduiesc. De trei luni de zile administratorii din Mamaia și din Constanța n-au primit niciun ban pentru cazarea și hrană refugiaților de război. Guvernul vrea să modifice alocația, va da 2.000 de lei pe lună doar pentru cazare, unei familii, iar românii care îi găzduiesc spun că e prea puțin. Confruntați cu spectrul foamei și lipsei unui adăpost, din disperare, ucrainienii au ieșit în stradă pe faleză din Năvodari să îsi strige durerea.

Ucraineni vor să muncească. Oamenii sunt în căutarea unui job aici pe litoral, iar patronii sunt dornici să-i angajeze. Chiar dacă studiile sau specializările refugiaților sunt în cu totul alt domeniu de activitatea, aceștia sunt dispuși să lucreze oriunde. Se caută personal pentru curățenie, bucătărie, salon SPA, producție alimentară, producție industrială, șoferi și operatori utilaje. Peste 300 de ucraineni au stat astăzi de vorbă cu angajatorii a 20 de firme din Constanța, iar 50 dintre ei au fost angajați pe loc.

„Soţia evreică”, în premieră la Constanţa. Spectacolul s-a adresat ucrainenilor formați din adulți și copii de peste 10 ani. Intrarea a fost gratuită. O reprezentanție asemănătoare va avea loc și în luna aprilie pe scena Teatrului „Căluțul de Mare”.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233