dobroge.tv

Live

RALUCA TURCAN ŞI MARCEL BOLOŞ, PREZENŢI LA CONSTANŢA

Program de screening al cancerului colorectal, la Spitalul Judeţean Constanţa - mai multe spitale din judeţ vor primi aparatură medicală

11 noiembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prezent la eveniment, a afirmat că testul pentru depistarea cancerului colorectal costă aproximativ 200 de euro şi acum va putea fi realizat în mod gratuit.

Un proiect prin care va putea fi realizat un screening pentru cancer colorectal a fost semnat astăzi, între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa.

"Astăzi aici la Spitalul Judeţean Sfântul Apostol Andrei a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea spitalului un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal. Este un nou program de prevenţie pe care l-am semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe, odată cu preluarea guvernării. Săptămâna trecută am semnat un proiect similar la Institutul Clinic Fundeni, astăzi semnăm aici la Constanţa, urmează să mai astfel de proiecte întrucât şi în strategia actuală, dar şi în strategia viitoare de sănătate partea de prevenţie ocupă un loc extraordinar de important. Beneficiari ai acestui proiect sunt aproximativ 50.000 de persoane. Valoarea este de aproximativ 23,7 milioane de lei”, a afirmat Raluca Turcan, miercuri, la Constanţa.

Ea a precizat că acesta face parte dintr-un set de proiecte în valoare de 117 milioane de euro, care are 350.000 de beneficiari în total.

"Aşa cum am spus, acest proiect este parte dintr-un set de proiecte pe partea de prevenţie, în valoare de 117 milioane de euro, cu 350.000 de beneficiari în total. Aici pentru proiectul demarat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă vom avea 50 de mii de beneficiari şi în următorul exerciţiu financiar astfel de programe vor continua, având alocat în total pentru viitorul exerciţiu financiar 675 de milioane de euro pe partea de prevenţie. Practic, prin acest tip de program se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenţie pentru o boală care are o incidenţă foarte mare şi generează un procent mare de deces prevenibil. De altfel, România se află în top la decesele prevenibile în Uniunea Europeană”, a explicat Raluca Turcan.

Vicepremierul a mai anunţat va fi achiziţionată aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro pentru unităţi medicale din judeţul Constanţa.

"Aş dori să mai menţionez faptul că tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei vom mai semna şi decontarea achiziţionării de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziţie de aparatură medicală, pentru întregul judeţ Constanţa, de 37,5 milioane de euro. Guvernul Orban a alocat pentru achiziţionarea de aparatură şi echipamente medicale până în momentul de faţă 1,2 miliarde de euro la nivelul întregii ţări. Aşa cum am spus, judeţul Constanţa are nouă proiecte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are, de asemenea, un proiect de 5 milioane de euro”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prezent la eveniment, a afirmat că testul pentru depistarea cancerului colorectal costă aproximativ 200 de euro şi acum va putea fi realizat în mod gratuit.

"De asemenea, în cursul acestei dimineţi am avut surpriza plăcută să constatăm că au ajuns şi voucherele tot pentru persoane vârstnice, cu vârsta de peste 75 de ani şi cu pensia sub pensia minimă socială încât cei 720 de lei în primă fază pe care i-am promis pentru servirea meselor calde vor fi viraţi în curând pe carduri, procesul de distribuţie de la prefectură către primării se află în plin proces de desfăşurare şi este un alt serviciu de care se vor putea bucura persoanele vârstnice, alături de contractul de finanţare pe care l-am semnat astăzi”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233