Live

„Bomba” de pe malurile Siutghiolului

Numeroase construcții care ar fi fost făcute în ultimii zece ani în zona de protecție a lacului Siutghiol ar putea fi demolate. Acesta este efectul deciziei Curții Constituționale care a decis că lacul nu mai trebuie să fie administrat de primăriile Constanța, Năvodari și Ovidiu.
publicat pe 20 noiembrie 2020
Mihaela Moroiu

În 2010, lacul Siutghiol a fost scos din administrarea Apelor Române și dat spre administrare unităților administrativ-teritoriale riverane, Constanța, Năvodari și Ovidiu. Legea care stabilea acest lucru a fost, însă, declarată neconstituțională la începutul lunii octombrie. Iar efectul este simplu: foarte multe terenuri din jurul lacului Siutghiol trebuie să fie curățate de clădiri.

Toate construcțiile ridicate pe malul lacului Sit, în zona de protecție, devin ilegale, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie demolate.

Însă, fiindcă timp de 10 ani lacul a fost în administrarea localităților Constanța, Năvodari și Ovidiu, autorizațiile de construcții emise ar fi afectat inclusiv cuveta lacului, adică partea cuprinsă de ape.

De-a lungul anilor, diverși oameni de afaceri și chiar politicieni și-ar fi construit pe malul lacului case sau vile. Printre aceștia s-ar fi aflat și fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre.

Iar în perioada în care cele trei localități au administrat lacul au existat și nemulțumiri din partea cetățenilor, cu precădere cei care militau pentru protecția biodiversității lacului.

În ultimii 10 ani, s-au lansat petiții și chiar au fost organizate proteste pentru stoparea construcțiilor pe malurile lacului Siutghiol.

Teoretic, Apele Române ar trebui să primească lacul și malurile exact în forma de acum 10 ani. Asta înseamnă că fără construcțiile care au apărut între timp, acolo unde nu era permis. Doar că, din cauza unei probleme juridice, ar fi nevoie de ordonanță de urgență pentru ca Siutghiol să revină în administrarea Apelor Române, din cauza unui proces. Așa că, cel puțin deocamdată, situația construcțiilor care ar fi fost construite ilegal este incertă.

Pe de altă parte, de exemplu, în luna octombrie, Primăria Năvodari preciza pentru Dobrogea TV că „Terenurile aferente zonelor de protecție nu sunt cuprinse în protocolul de predare-primire încheiat cu Administrația Națională „Apele Române” în urmă cu 10 ani, prin urmare acestea rămân actualilor proprietari (UAT Năvodari, persoane fizice ori juridice)”.

23 noiembrie 2020 - 20:12
Kzakkj
Chiar vreau sa vad una demolată????????????????
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Sărbătoare mare astăzi - tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor!

Astăzi, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc.Sărbătoarea...

CONSTANŢA. A intrat în vigoare codul galben de ninsori, dar deocamdată plouă! Primăria anunţă că este pregătită să intervină pentru deszăpezire, în sezonul rece

Şapte judeţe şi Capitala sunt sub cod galben de ninsori până luni, la ora 20:00, ca urmarea avertizării emise de...

CONSTANŢA. Toate maşinile care se îndreaptă spre Mănăstirea Sfântului Apostul Andrei, controlate de poliţişti! Avocata lui Teodosie: „Nu există pandemie!“

Credincioşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Apostul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor. Astăzi, de la ora...

CONSTANŢA. ÎPS Teodosie, despre infectarea pelerinilor care vin la sărbătoare: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“

Astăzi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Astăzi, de la ora 8.45, ÎPS...

CONSTANŢA. Se modernizează pasajul rutier de pe strada Nicolae Filimon!

Primăria Constanţa anunţă că în perioada 30 noiembrie-08 decembrie, circulația autovehiculelor va fi...

CONSTANŢA. Programul de funcţionare al mall-urilor: ce magazine rămân deschise astăzi şi mâine!

Astăzi şi mâine marile centre comerciale din municipiul Constanța sunt închise. Astăzi, este sărbătorit...

ATENŢIE, ŞOFERI! Se circulă cu dificultate după ce a nins în mai multe zone ale țării: cele mai mari probleme sunt în Dobrogea!

Se circulă cu dificultate pe drumurile din România după ce a nins în mai multe zone ale țării. Poliția anunță...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233