Live

Rachete americane de ultimă generație, testate în poligonul Capu Midia

Sisteme de artilerie ghidate de ultimă generație, ghidate prin GPS, ce permit angajarea țintelor până la 300 de kilometri. Sunt rachete americane care au fost testate la Capu Midia și care, de anul viitor vor intra în dotarea Armatei Române. În prezent, țara noastră beneficiază de un sistem de rachete cu mult depășit.
publicat pe 20 noiembrie 2020
Mihaela Moroiu

Peste 130 de militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice au participat la exercițiul comun Rapid Falcon, desfășurat, succesiv, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în poligonul Capu Midia.

Rapid Falcon este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi întoarcerea personalului şi armelor în cazărmi

Tragerile s-au efectuat cu două sisteme de artilerie HIMARS și trei lansatoare multiple de rachete LAROM.

Tragerile vor demonstra nu doar compatibilitate și interoperabilitatea între militarii americani și militarii români, dar vor ilustra prezentul și viitorul în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române”, declară Ludovic Orban, premierul României.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de americani. Prezintă o capacitate de luptă superioară și asigură un avantaj substanțial.

În doar câteva luni, România va primi propriul sistem HIMARS. România va fi primul aliat NATO care va primi și dezvolta sistemul. Prin introducerea sistemului HIMARS în strategia sa de apărare, România își întărește rolul de garant al securității Europei și Mării Negre. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică și siguranță pentru generațiile viitoare”, declară Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.

Sistemele mobile de artilerie HIMARS au o tehnologie de top și permit angajarea țintelor până la 300 de kilometri. Au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan si Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare de succes. Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme

Reprezintă un transfer de înaltă tehnologie și contribuie la crearea unor capabilități militare credibile, pentru tot ceea ce înseamnă partea de responsabilitate națională. Și totodată, să ne consolidăm statutul de aliat credibil în tot ceea ce înseamna ansamblul acesta de măsuri pentru întărirea descurajării și apărării pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene”, spune Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

Sistemele de rachete care se află acum în dotarea Armatei Române - LAROM, sunt mai puţin performante. Nu zboară mai departe de 45 de kilometri și nu sunt dirijate către țintă Odată lansate, își păstrează traiectoria pe care au fost trimise inițial. În plus de asta, nu pot lovi ținte individuale. Au fost unele dintre motivele care au stat la baza deciziei României de a achiziționa sistemele mobile de artilerie HIMARS. Din 2021, țara noastră va beneficia de acest sistem. Costul achiziției se ridică la 1,2 miliarde de dolari, fără TVA.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Sărbătoare mare astăzi - tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor!

Astăzi, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc.Sărbătoarea...

CONSTANŢA. A intrat în vigoare codul galben de ninsori, dar deocamdată plouă! Primăria anunţă că este pregătită să intervină pentru deszăpezire, în sezonul rece

Şapte judeţe şi Capitala sunt sub cod galben de ninsori până luni, la ora 20:00, ca urmarea avertizării emise de...

CONSTANŢA. Toate maşinile care se îndreaptă spre Mănăstirea Sfântului Apostul Andrei, controlate de poliţişti! Avocata lui Teodosie: „Nu există pandemie!“

Credincioşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Apostul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor. Astăzi, de la ora...

CONSTANŢA. ÎPS Teodosie, despre infectarea pelerinilor care vin la sărbătoare: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“

Astăzi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Astăzi, de la ora 8.45, ÎPS...

CONSTANŢA. Se modernizează pasajul rutier de pe strada Nicolae Filimon!

Primăria Constanţa anunţă că în perioada 30 noiembrie-08 decembrie, circulația autovehiculelor va fi...

CONSTANŢA. Programul de funcţionare al mall-urilor: ce magazine rămân deschise astăzi şi mâine!

Astăzi şi mâine marile centre comerciale din municipiul Constanța sunt închise. Astăzi, este sărbătorit...

ATENŢIE, ŞOFERI! Se circulă cu dificultate după ce a nins în mai multe zone ale țării: cele mai mari probleme sunt în Dobrogea!

Se circulă cu dificultate pe drumurile din România după ce a nins în mai multe zone ale țării. Poliția anunță...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233