dobroge.tv

Live

CONSTANŢENII ÎNGHEAŢĂ ÎN CASE

251 de milioane de euro şi multă răbdare din partea constănţenilor, pentru a se rezolva problema căldurii: ''Țevile au ajuns ca o foaie de hârtie''

14 decembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Constănțenii care au căldură de la la rețeaua centralizată de încălzire au îngheţat în case, în ultimele zile, din cauza numeroaselor avarii. Oamenii au stat ca pe vremea comunismului, din cauza avariilor dese din ultima perioadă. Bătrâni, bolnavi, familii cu copii, persoane bolnave de Covid au avut cel mai mult de suferit în această perioadă. Doar sâmbătă, 12 decembrie, RADET Constanţa a avut patru intervenţii în diferite locuri la reţeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către Punctele Termice.

De vină pentru aceste avarii ar fi conductele deteriorate. "Nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii '90. Țevile rețelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent", a anunţat primarul Constanţei, printr-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa.

Primarul Vergil Chiţac a anunţat că o soluţie pentru ca aceste probleme să nu se mai repete ar fi înființarea unei societăți comerciale care se va numi Termoelectrica Tomis SRL şi care să preia de la RADET activitatea de distribuție a energiei termice.

"Dragii mei constănțeni,

Sâmbătă, RADET a avut patru intervenții în diferite locuri la rețeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către Punctele Termice. Această rețea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta și conductele sunt deteriorate. Nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii '90. Țevile rețelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă și căldură și mulți locuitori au fost afectați, printre care copii și bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta!

Simt nevoia să elaborez puțin subiectul acesta despre care am scris și vorbit de 5 ani încoace foarte des. Problema termiei în Constanța în condițiile actuale are trei fațete: una tehnică, alta de finanțare și ultima juridică.

Cea tehnică a fost finalizată în 2019 și aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: „Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”. Specialiștii care au elaborat-o au concluzionat că soluția tehnică trebuie să rămână aceeași, adică: centrală/CET, rețele primare și secundare de transport și distribuie spre Puncte Termice...dar toate noi...la nivelul tehnologic al zilelor noastre. Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani. Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane Euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termica /CET în cogenerare; 66 milioane schimbarea rețelei primare de distribuție de la centrală la punctele termice și 112 milioane schimbarea rețelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuințe. Orice discuție despre centrale de cvartal sau alte soluții tehnice a devenit de atunci inutilă. În absența unei strategii nu putem avea acces la finanțare.

Pentru finanțare însă am început să facem pași concreți de acum o lună pregătind aplicația pentru finanțare cu bani europeni pentru schimbarea rețelei primare care este, așa cum vedem cu toții, problema numărul unu! Și pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentația pentru a obține finanțare. O altă problemă este că nu putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvență și iată că am ajuns și la problema juridică.

În următoarea ședința a Consiliului Local din decembrie voi propune înființarea unei societăți comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuție a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri și sa derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuție a apei calde și a căldurii.

Cu speranța că am mai luminat puțin această problemă, vă asigur pe toți de prețuirea ce v-o port! Vă mulțumesc pentru înțelegere!"

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233