dobroge.tv

Live

Sindicatele anunță acțiuni de protest pe fondul creșterii salariului minim cu doar 41 de lei net

Sindicatele anunță acțiuni de protest pe fondul creșterii salariului minim cu doar 41 de lei net
28 decembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Sindicatele afiliate „Cartel Alfa” au anunțat luni, 28 decembrie, că marți, 29 decembrie, vor organiza proteste în fața sediului Ministerului Muncii și Protecției Sociale, arătându-se „dezamăgiți” de majorarea salariului minim cu 41 de lei net.

Astăzi (luni - n. red.), în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social guvernul a anunţat creşterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamăgiţi de această decizie şi considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci.

Ştim că este criză şi multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim şi faptul că în timp de creştere economică accelerată, aceleaşi voci care acum se opun creşterii salariului minim, anunţau şi atunci apocalipsa şomajului şi falimentele în lanţ. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, şi nici acum nu se justifică o creştere atât de mică a salariului minim, care nu ia în seamă nici creşterea productivităţii din formula stabilită de guvern anul trecut “în mod obiectiv”. Formulele de calcul sunt “obiective” doar atunci când convin unei anumite puteri?

CNS Cartel ALFA a prezentat aici argumentele pentru care salariul minim trebuie să crească semnificativ. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susţin creşterea salariului minim, un sfert dintre aceştia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizaţiile sindicale, de 2.400 lei brut (sursa). Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile şi serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcţiona economia?

Nu politica de austeritate este soluţia de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerităţii a prelungit şi a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă şi-a însuşit lecţia de atunci şi, în consecinţă, şi-a orientat politicile cu prioritate spre menţinerea locurilor de muncă şi păstrarea puterii de cumpărare a populaţiei. Tot în timpul crizei a fost publicată şi propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În present, salariul minim din România nu acoperă nici jumatate din cheltuielile minime pentru un trai decent.

Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut s-a bazat pe o creştere estimată de 3,9%. O creştere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală.

În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert.

Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor şi decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor.

Acţiunile de protest debutează marţi, 29 decembrie 2020 ora 10,00. printr-o acţiune de pichetare a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale”, a informat Cartel Alfa citat de Adevărul.

Reamintim că Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.


Sursă foto: Capital

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233