dobroge.tv

Live

RETROSPECTIVA VIRUSULUI SARS-COV-2

Pandemia de coronavirus, de la început și până în prezent

31 decembrie 2020
Publicitate

A fost un an greu, un an în care românii au învățat să trăiască diferit, să se adapteze la noi reguli, să aprecieze mai mult timpul petrecut cu cei dragi, dar și să se bucure mai mult de ceea ce au lângă ei. Pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor viețile. Dar ne-a arătat și cât de nepregătiți suntem din punct de vedere medical, administrativ și educațional. Vă prezentăm în continuare un material privind evoluția celui mai temut virus de la început și până în prezent.

Până în prezent, în România nu este niciun caz diagnosticat, niciun cetățean român în România nu este infectat cu coronavirus, autoritățile de două luni de zile lucrează în mod organizat și în baza procedurilor legale și în baza experiențelor pe care le-am văzut în alte zone”, declara Ludovic Orban premierul României, la 24 februarie 2020.

După doar câteva zile, primul caz de coronavirus a fost confirmat în România. Odată cu el au venit și primele măsuri. Toate instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța s-au închis, iar în centrele de la Protecția Copilului nu au mai fost permise vizitele. Schimbări au avut loc și în unitățile medicale din oraș.

Nu se vor mai desfășura activități colective care presupun întâlnirea cu mai mult de 200 de persoane, decât cu avizul DSP. Intrarea în instituții și ieșirea din acestea se vor face pe uși distincte. În sediile tuturor instituțiilor se vor instala și utiliza dezinfectanți și covorașe dezinfectante și materiale specifice la toate căile de acces”, declara Marius Horia, președintele Consiliului Județean Constanța, la 10 martie 2020.

Pentru Terapiile Intensive, atât Terapia Intensivă adulți - etajul trei, Terapia Intensivă Chirurgie Cardiacă și Terapia Intensivă Copii să exsite câte o cameră cu presiune negativă în care să poată fi monitorizați pacienții”, declara Cătălin Grasa, director Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la 10 martie 2020.

La scurt timp, în aceeași zi, s-a luat decizia ca toate grădinițele, școlile, liceele, postlicealele și profesionalele de stat și private din țară să fie închise.

Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar, începând din data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020 cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației”, declara Marcel Vela, ministrul interimar de Interne, la 10 martie 2020.

Pe 11 martie 2020, județul Constanța primea vestea de care se temea toată lumea. A fost confirmat un caz de coronavirus.

Avem primul caz confirmat în județul Constanța. Este vorba de un pacient în vârstă de 52 de ani. Trebuie să vă spun faptul că până acum am încercat să stabilim traseul acestui pacient”, declara George Niculescu, prefectul județului Constanța, la 12 martie 2020.

După cinci zile, mai exact pe 16 martie, s-a stabilit ca România să intre în stare de urgență pentru 30 de zile. Restaurantele și cafenele nu au mai avut voie să primească clienți iar la evenimentele culturale, sportive sau de divertisment au putut participa maximum 100 de persoane. De asemenea, granițele au fost închise gradual și a fost limitată sau interzisă circulației vehiculelor sau a persoanelor în și spre anumite zone.

Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice. Activitate organizată de: restaurant, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise”, declara Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, la 17 martie 2020.

Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care schimbăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi”, declara Klaus Iohannis, președintele României, la 18 martie 2020.

Ulterior a fost emisă o nouă ordonanță militară care a venit cu un nou set de reguli. Pe 23 martie a apărut declarația pe propria răspundere pe care românii trebuiau să o aibă la ei dacă se aflau pe stradă între orele 22:00-06:00. O altă decizia a privit piețele. Autoritățile au decis ca acestea să rămână deschise pentru ca oamenii să nu străbată mulți kilometri pentru aprovizionare.

Avem nevoie de producții cât mai bune, chiar dacă o să fie mai greu. Fiecare fermier, fiecare țăran se poate deplasa în câmp sau la fermă pentru lucrurile ce trebuie efectuate, respectând recomandările privind măsurile de prevenire a pandemiei. S-au creat coridoare verzi pentru transportul materiilor prime, al alimentelor și a materialelor medicale. Piețele agroalimentare trebuie să rămână deschise, respectând procedurile și măsurile de siguranță din supermarketuri”, declara Adrian Oros, Ministrul Agriculturii, la 24 martie 2020.

În aceeași perioadă, la Constanța se făceau și primele investiții în sistemul medical. 2,5 milioane de lei au fost alocate Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Banii au fost dați de primărie și folosiți pentru achiziționarea materialelor necesare pentru lupta cu noul coronavirus.

Este unul dintre cele șapte centre naționale în care se tratează pacienții infectați cu COVID-19, cei care au coronavirus. De asemenea, o parte din acești bani merg pentru achiziția dezinfectantului, iar o altă parte pentru achiziția testelor ce permit identificarea pacienților infectați cu COVID-19”, declara Decebal Făgădău, primarul Constanței, la 21 martie 2020.

Investiții au fost făcute în mai toate spitalele din țară. România a primit ajutor și de la țările din Uniunea Europeană. Printre acestea se numără și echipamente medicale extrem de necesare și în această perioadă. La sfârșitul lunii martie, spitalul CFR a trecut în subordinea MApN, iar pe stadionul Portul a fost construit și un spital modular.

Acest spital modular va avea scopul de a prelua pacienții suspectați sau infectați de virusul acesta COVID-19. Sperăm să venim în sprijinul populației cât mai repede pentru a ajută la gestionarea acestei situații de urgențe”, declara lt.col. Nicolae Cătăllin Boca, comandantul Spitalului Militar, la 31 martie 2020.

Lunile au trecut, iar oamenii au fost nevoiți să se adapteze cum au putut la noile schimbări. Unii și-au închis afacerile și au primit ajutor din partea statului, alții s-au modelat în funcție de nevoile oamenilor și au reușit să rămână pe piață. Părinții au putut sta acasă cu cei mici, ratele au fost amânate, iar în curtea spitalelor au fost aduse containere cu paturi suplimentare pentru pacienții cu COVID. În luna mai, mai exact pe 15, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în stare de alertă.

Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o așa numită stare de alertă”, declara Klaus Iohannis, președintele României, la 04 mai 2020.

Starea de alertă a fost prelungită apoi de la o lună la alta, iar mai multe măsuri au fost relaxate. De acest lucru au profitat la maximum și românii. Dovadă stau imaginile surprinse pe litoralul românesc pe timpul verii. Au fost weekend-uri când pe plajă de abia mai găseai un șezlong liber sau o bucată de nisip unde să-ți întinzi prosopul. Iar vacanțele în alte țări au început din nou să fie căutate.

Este destul de greu să oferi masa doar pe terasa unui hotel, dacă nu ai o terasă suficient de mare. Și astfel nu poți să deservești numărul de camere pe cate îl ai cazat în acel moment în structura de cazare. Intrăm în perioada de vârf de sezon, în care, deși tarifele sunt mai mari, concentrarea este cea mai mare. Așadar ne așteptăm la peste 100.000 de turiști pe litoralul românesc, în foarte scurt timp”, declara Corina Martin, președinte Federația Asociațiilor de Promovare Turistica, la 09 iulie 2020.

Dintre toate țările pe care le avem la ofertă, după Turcia, România este cea care oferă servicii de all inclusive la o calitate apropiată. Apoi, pe locul trei a venit Bulgaria care, de asemenea, are hoteluri bune pentru all inclusive”, declara Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism, la 09 iulie 2020.

Pe litoral, pe parcursul verii miniștrii au venit rând pe rând în vizită pentru a verifica modul în care oamenii respectă regulile. Cluburile, terasele, supermaketurile cu toate au fost controlate inclusiv de oamenii legii. Iar purtarea măștii a devenit obligatorie inclusiv în zonele aglomerate și în spațiile închise.

Am cerut managerilor şi personalului să dea un exemplu. Unii dintre dânşii stăteau cu masca pe sub bărbie, agăţată de ureche, agăţată de un nasture. Eu ştiu că este cald, este foarte mult disconfort pentru unii dintre dânşii întrucât au de lucrat un număr de ore, dar nu avem altă soluţie”, declara Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, la 13 iulie 2020.

Colegii mei acționează și pentru aplicarea noilor prevederi, în ceea ce privește și obliativitatea portului măștii. Întradevăr există și persoane care nu s-au conformat până la această oră. Acestea au fost atenționate. Cuantumul amenzilor pentru nepurtarea măștii de protecție este cuprins între 500 și 2.500 de lei, iar în ceea ce privește nerespectarea programului de funcționare, cuantumul amenzii este de 2.000 la 5.000 de lei”, declara Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, la 03 august 2020.

Vara a trecut, iar la ușă a bătut un nou an școlar. Se ia decizia ca unitățile de învățământ să-i primească pe elevi, însă cu anumite reguli. Jumătate în clasă, jumătate acasă în online, masca obligatorie și distanțare socială. La nici o zi, au început să fie confirmate și primele cazuri de coronavirus la profesori și elevi. Pe 14 septembrie, la Constanța erau confirmate 2.096 de persoane.

S-a hotărât ca la Liceul Teoretic Ovidius cursurile să se desfășoare online… Astfel încât, elevii din această unitate de învățământ să nu fie puși în pericol în niciun moment”, declara Sorin Mihai, inspector școlar general, la 16 septembrie 2020.

Treptat numărul cazurilor noi a început să crească alarmant în toată țara. Așa că autoritățile naționale au decis ca localitățile care înregistrează un indice de peste trei la mia de locuitori, cumulat la 14 zile, să intre în carantină.

În această perioadă am avut o creștere a numărului de localități cu indice peste 3, cumulat la 14 zile, raportat la mia de locuitori, precum și a celor care au trecut într-un scenariu galben între 1 și 3”, declara Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, la 06 octombrie 2020.

La o lună și două săptămâni de la această declarație, orașul Constanța a intrat și el în carantină. Toți elevii au fost trimiși acasă, iar orele s-au mutat din nou în mediul online. Pe 20 noiembrie rata incidenței a fost de 9.35 la mia de locuitori cu un total de aproape 3.000 de cazuri confirmate.

În municipiul Constanța va exista o limitare a libertății de mișcare a cetățenilor, astfel încât aceștia fiind potențialii purtători ai virusului, să reușim să stopăm această transmitere în masă a SARS-CoV-2”, declara Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, la 20 noiembrie 2020.

Declarația pe proprie răspundere devine și ea din nou parte din viața constănțenilor. Polițiștii au început și ei din nou controalele. Cine a fost prins pe picior greșit a fost sancționat. Amenda se ridică până la 2.500 de lei.

Vor fi excepții în ceea ce privește limitarea dreptului de mișcare. Este vorba de deplasarea în scopul achiziționătii de bunuri de strictă necesitate, deplasarea în spre și dinspre locul de muncă, deplasări pentru ajutarea persoanelor aflate în dificultate, bătrâni, copii, deplasări în scopuri medicale”, declara Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, la 20 noiembrie 2020.

Este necesar ca cetățenii să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, o declarație eliberată de angajator sau o legitimație de serviciu. În cazul în care se constată faptul că adeverința eliberată de angajator este una falsă, această faptă constituie infracțiune”, declara Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, la 23 noiembrie 2020.

Viața noastră, a tuturor s-a schimbat complet în ultimele 10 luni. În luna decembrie, am primit însă o veste din partea președintelui țării, Klaus Iohannis. Un posibil vaccin este gata.

Avem o primă transă cu un număr de aproximativ 1.000.000 de doze. În prima tranșă va fi vaccinat personalul medical, întregul personal medical și persoanele din grupe de risc”, declara Klaus Iohannis, președintele României, la 03 decembrie 2020.

Numărul persoanelor noi confirmate a crescut de la o zi la alta în orașul Constanța, iar carantina care trebuia să dureze doar două săptămâni, și starea de alertă de la nivel național, au fost prelungite. Elevii nu s-au mai întors deloc în bănci până la vacanța de iarnă, iar sistemul medical de abia mai face față. Sute de oameni, printre care și cadre medicale, au murit din cauza virusului. Și întreprinderile mici și mijlocii se luptă să rămână pe piață. Municipiul intră în noul an tot în carantina dar cu speranța că 2021 va aduce o relaxare și o scădere a numărului de infecții.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233