dobroge.tv

Live

PREGĂTIRI PENTRU CEREMONIA DE BOBOTEAZĂ

ÎPS Teodosie: „Noi ne facem slujba ca-n fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleași”

04 ianuarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ceremonia de Bobotează este o tradiție la Constanța. În fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte peste 100.000 de sticle cu agheasmă pe care le împarte credincioşilor în ziua Botezului Domnului. Mai mult decât atât, ierarhul aruncă trei cruci în Marea Neagră.

Luni, 4 ianuarie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie a susținut o conferință de presă pentru a detalia pregătirile ce au loc pentru ceremonia de Bobotează. În același timp, 100.000 de sticle erau pregătite de către enoriași și angajați ai Arhiepiscopiei care lipeau etichete pe acestea.

Ca în fiecare an, la fel. Adică sărbătoarea trebuie să învingă pandemia. Dacă ne ascundem de sărbătoare înseamnă că vrem să fim biruiți de boală. Multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire.

Tocmai de aceea, am pregătit, ca în fiecare an, Boboteaza. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiți. Le dăm și toate instrucțiunile, invit și Jandarmeria și Poliția să fie printre oameni, să păzească toate regulile. Iar noi ne facem slujba ca-n fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleași. Noi trebuie să înmulțim slujbele în pandemie. Eu îmi făceam înainte acatistul în taină. Acum îl fac public pentru oameni, să-i încurajez și să fie în rugăciune cu noi”, a declarat ÎPS Teodosie.

Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți. Toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezei și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și toți microbii, ne va înfrăți mai mult. Trebuie să ne înfrățim mai mult pentru a birui orice frică, pentru că frica aduce boală. Să nu mai fiți stăpâniți de frică, ci de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede, se roagă, nădăjduiește în Dumnezeu, nici boala nu se apropie de el pentru că Dumnezeu nădăjduiește și bolile și pe cel viclean”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă vor exista restricții și câți credincioși sunt așteptați să participe, ÎPS Teodosie a declarat „Să fie 10.000, ca și altă dată. De ce să fie restricții? Doar să stea mai la distanță. Nu vor mai sta unul lângă altul. Dar loc pentru 10.000, avem. De vor fi mai mulți se vor împrăștia mai departe (...) Cine nu crede, să stea mai departe. Nu să critice. Să nu-i oprească pe cei ce cred să-și facă sărbătoarea. Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna. Nu avem motive să anulăm o sărbătoare sau să o restricționăm. Sărbătoarea vine din cer. Nu poate fi cerul supus pământului”.

Întrebat cum a schimbat pandemia această sărbătoare, Arhiepiscopul Tomisului a menționat: „La noi nu a schimbat cu nimic. Le-am poruncit tuturor preoților să meargă (din casă în casă) doar să aibă mască și mânuși. Ce să schimbe? Nici nu se schimbă rânduielile bisericii. Rămân aceleași”.

Tradiția celor trei cruci aruncate în apa mării se va păstra și în anul acesta, a menționat ÎPS Teodosie.

Ce vine de la București e de la București, dar noi suntem în Constanța. Tradițiile din Constanța sunt unice (...) Dunăre mai au și alții, dar mare nu mai au și alții”, a adăugat Arhiepiscopul Tomisului.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233