Live

Turismul din România, grav afectat de criza sanitară: „În prezent, toată industria este la pământ, în moarte clinică”

Pandemia de COVID a lovit fără milă turismul din întreaga lume. Dacă la nivel european au fost alocate fonduri pentru salvarea acestui sector, România mai are de așteptat. Operatorii din turism sunt extrem de revoltați, deoarece afacerile lor sunt deja cu un picior în groapă și autoritățile nu iau nicio măsură.
Publicat pe 13 ianuarie 2021

Bulgaria, Grecia sau Franța sunt doar câteva dintre țările care au apelat la diverse metode, ca să reînvie sectorul turistic. Agențiile de turism sunt aproape de faliment, iar statul nu face nimic în această privință.

În acest moment, este adevărat, ar trebui luate măsurile care s-au luat la nivel european. În țările unde turismul contează la Produsul Intern Brut și industria HoReCa, vedem cum au fost sprijinite. Italienii anunțau deja încă cinci miliarde deficit bugetar pentru a sprijini turismul. Vorbim despre Germania, Franța, Spania, care au venit cu miliarde în suport și în România, avem în acest moment o măsură care este în derulare dar banii nu s-au dat încă”, declară Cristian Bărhălescu, agent de turism.

Alte țări din Europa s-au folosit de vouchere sau reducerea TVA-ului. În Grecia, de exemplu, au fost alocate peste șase procente din PIB către sectorul turistic. În tot acest timp, în România, afacerile din turism se închid, rând pe rând.

Aceste firme au lucrat. Vreme de zeci de ani, unele dintre ele au plătit taxe și impozite. Din cauza crizei și COVID-ului, ele au fost închise, le-a fost suspendată activitatea. Nu este lipsa lor de performanță, ci pur și simplu, imposibilitatea lor de a mai lucra. Și în aceste condiții, statul trebuie să vină și să regleze aceste societăți”, mai spune Cristian Bărhălescu, agent de turism.

Și hotelierii sunt în impas. În această perioadă, au înregistrat scăderi masive și speră ca autoritățile să ia măsuri cât mai urgent.

În prezent, toată industria este la pământ, în moarte clinică s-ar spune. Sunt unele unități închise. Foarte mulți oameni care lucrau în sistem, în prezent fie sunt în schema de șomaj tehnic, dar mare parte dintre ei s-au reprofilat sau pur și simplu nu mai lucrează în această perioadă”, declară Iulian Tenie, manager hotel.

Nici restaurantele nu o duc mai bine. Mulți patroni au redus drastic numărul de personal. Aceștia vor ca măcar să fie lăsați să îți redeschidă afacerile, ca să se poată menține pe linia de plutire.

Având în vedere că doar terasele sunt deschise și restaurantele sunt închise, șanse prea mari la noi nu sunt. Terasele sunt descoperite și nu au cum să stea că este frig. Șomaj tehnic, 80% din personal”, declară Luminița Vrabie, șef de sală.

Până când statul va lua măsuri reale pentru turism, operatorilor nu le rămâne decât să spere și să pună încet, dar sigur lacătul pe afaceri.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită şi la Constanţa. Intrare gratuită la Muzeul de Artă Populară. PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Astăzi, se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie fiind ziua în care s-a născut poetul Mihai...

CONSTANŢA. A murit tatăl procuroarei Adina Florea. Felix Stroe: ''Un caracter puternic, o personalitate''

S-a stins din viaţă Dumitru Florea, tatăl procurorului Adina Florea, fost consilier judeţean din partea PSD...

Tot ce trebuie să ştii despre etapa a II-a de vaccinare. Care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza şi cum se face programarea

Astăzi începe etapa a ll-a a vaccinării anti-COVID. În această etapă se încadrează românii care activează în...

Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID. ''Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față''- VIDEO

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public, la ora 10.00, la Spitalul Militar din Capitală. El trebuie să stea...

CONSTANŢA. Mai puţin de jumătate din personalul didactic vrea să se vaccineze anti-Covid-19

Mai puţin de jumătate din personalul didactic – 48,66% doreşte să se vaccineze anti-Covid-19, a anunţat...

CONSTANŢA. În locul Registrului Auto Român va fi construit un parc

City managerul Constanţei, Felicia Ovanesian, a anunţat pe pagina sa de Facebook că Registrul Auto Român...

METEO. După un weekend cu ger, vremea se încălzeşte - prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

Următoarele patru săptămâni ne aduc temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233