Live

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită şi la Constanţa. Intrare gratuită la Muzeul de Artă Populară. PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită şi la Constanţa. Intrare gratuită la Muzeul de Artă Populară. PROGRAMUL EVENIMENTELOR
Publicat pe 15 ianuarie 2021

Astăzi, se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie fiind ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu. Intitulate generic “Peninsula culturală, peninsula misterioasă”, evenimentele pregătite la Constanţa se vor desfăşura pe întreaga zi de vineri, 15 ianuarie. 

Program comun de acțiuni al Primăriei municipiului Constanța în colaborare cu Teatrul de Stat Constanța

  • Depunere de coroane de florila monumentul lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului și la statuia lui Ovidius din Piața Ovidiu.
  • 10.00-12.00: Dezbatere tematicăonline “Strategia Culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero”, organizată de Primăria Municipiului Constanța.

Notă: Cu acest eveniment va debuta demersul instituțional de elaborare a Strategiei Culturale a municipiului Constanța 2021-2031. Dezbaterea este destinată prioritar reprezentanților instituțiilor publice de cultură din municipiu și județ. La eveniment participă și experți în management cultural implicați în elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timișoara, Cluj-Napoca).

  • Expoziția temporară „Satul copilăriei” (15-31 ianuarie) dedicată Zilei Culturii Naționale, la Muzeul de Artă Populară.

Notă: Expoziția propune reconstituirea imaginii satului tradițional pornind de la versurile poetului Mihai Eminescu și de la „Amintirile” lui Ion Creangă și cuprinde obiecte din patrimoniul muzeului: elemente componente ale interiorului țărănesc, obiecte de ceramică și lemn de uz gospodăresc și pastoral, de industrie casnică textilă, jucării din ceramică. Expoziția este însoțită de imagini alb-negru ale satului tradițional, versuri și fragmente de proză din creația celor doi mari clasici: Mihai Eminescu și Ion Creangă.

  • Vizitarea gratuită a Muzeului de Artă Populară pe parcursul întregii zile.
  • Promovarea conceptului “Peninsula culturală”– Peninsula Tomis ca spațiu paradigmatic al istoriei și culturii orașului Constanța: prezentarea volumului “Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanței”, autor Doina Păuleanu, Editura Monitorul Oficial, București, 2019, la Emisiunea “Semn de carte”.
  • Debutul proiectului “CULTură vs. COOLtură” (15-24 ianuarie),derulat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța.
  • 18.00: Acțiuni conexe proiectului “Flacăra Culturii” al Ministerului Culturii, cu implicarea Muzeului de Artă Populară din Constanța, a Teatrului de Stat Constanța și a altor instituții publice de cultură din municipiu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța) – luminarea clădirilor, declarații de presă, mesaje de salut în mediul online etc.

Sursă foto: Ziua De Constanţa

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

ATENŢIE, ŞOFERI! Ceaţă pe drumurile din mai multe judeţe

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt...

Anthony Fauci: Simptomele de Covid-19 pot fi resimţite de persoanele infectate timp de până la nouă luni de la infectare

Datele sugerează că simptomele de Covid-19 pot să fie resimţite de persoanele care au contractat boala până la...

CONSTANŢA. Tânăr arestat preventiv pentru 30 de zile pentru că a încercat să mituiască un poliţist cu 800 de euro

Bărbatul prins în flagrant în timp ce încerca să ofere mit 800 de euro agentului de poliţie a fost arestat...

Accident la intrare în Constanţa. Trei maşini s-au ciocnit, traficul este îngreunat - VIDEO

În această dimineaţă a avut loc un accident, la intrare în municipiul Constanța, dinspre orașul Ovidiu. Din...

CONSTANŢA. Un copil de 12 ani este căutat de familie: l-aţi văzut?

Un copil din Constanţa a plecat de acasă şi a dispărut fără urmă. Familia a anunţat dispariţia minorului...

Conferinţă despre lupta pentru sănătatea mintală. ''A fi sănătos mintal înseamnă a fi fericit''

Sâmbătă, 27 februarie, ora 17.00, Şcoala şi Grădiniţa Brâncovenească alături de Curtea Brâncovenească va...

Veste bună pentru sectorul HoReCa. Ordonanţa de Urgenţă pentru acordarea sprijinului financiar, publicată în Monitorul Oficial

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 10/2021, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233