dobroge.tv

Live

Cadrele didactice ale unui liceu din Medgidia, scrisoare deschisă către Klaus Iohannis: „De ce suntem primii la tăieri de clase?”

Cadrele didactice ale unui liceu din Medgidia, scrisoare deschisă către Klaus Iohannis: „De ce suntem primii la tăieri de clase?”
02 februarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia au transmis miercuri, 2 februarie, o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, ministrului Educației și Cercetării Sorin Cîmpeanu, părinților și membrilor comunității locale. Prin aceasta își manifestă nedumerirea cu privire la scăderea numărului de clase de liceu de la cinci, la trei. Mai mult decât atât, aceștia menționează că și în trecut le-a fost scăzut numărul de clase de la șapte la cinci.

Redăm în cele ce urmează conținutul scrisorii deschise:

Scrisoare deschisă

Domnului Președinte al României, Klaus Werner Iohannis,

Domnului Ministru al Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu,

părinților și membrilor comunității locale

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia vă adresează această scrisoare publică din dorința de a vă informa în legătură cu diminuarea continuă a numărului de clase de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța.

Reprezentăm o instituție școlară de prestigiu în spațiul constănțean, cu o tradiție de excelență de peste 70 de ani. Viziunea școlii noastre este: „Școala europeană de elită prin valori locale”, o deviză asumată şi dezvoltată an de an. Ȋmpreună cu elevii noştri, cu părinții şi cu sprijinul comunității locale, noi suntem de facto o şcoală europeană de elită.

Rezultatele elevilor noștri au fost întotdeauna excepționale, fie că vorbim despre examenul național de bacalaureat, despre concursuri și olimpiade școlare. Aceste rezultate ne îndreptățesc să considerăm că oferim beneficiarilor noștri direcți un învățământ de bună calitate. Datorită acestui fapt, credem totodată că liceul nostru îndeplinește unul dintre cele mai importante criterii - calitatea educației - criteriu stipulat în OMEC nr. 5599/21.09.2021 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.

Prezentăm mai jos câteva date oficiale care reflectă munca noastră și rezultatele elevilor noștri de-a lungul timpului:

  • în anul şcolar 2019-2020, ultima medie de admitere la liceul nostru a fost 8.14. Cele patru clase au funcționat cu efectivul maxim de elevi, ceea ce dovedește faptul că unitatea noastră prezintă atractivitate pentru elevi şi comunitate;
  • promovabilitatea la examenul de bacalaureat în ultimii cinci ani nu a scăzut sub 95%;
  • peste 80% dintre absolvenții noştri urmează o facultate la universități de prestigiu din țară (Bucureşti, Constanța, Cluj, Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş) și din străinătate ( Franța, Marea Britanie, Danemarca);
  • elevii noștri au obținut sute de premii la olimpiadele județene și naționale, la concursuri internaționale (NASA, GENIUS Olympiad), la competiții sportive și artistice;
  • în acest moment derulăm șase proiecte Erasmus+, în care sunt implicați peste 150 de elevi și 20 de profesori. Ȋn total, am căştigat pentru şcoală 11 proiecte Erasmus+, atrăgând fonduri europene în valoare de zeci de mii de euro;
  • programul ROSE, care a debutat în anul școlar 2018-2019 și care se desfăşoară pe o perioadă de patru ani, a adus liceului nostru o finanțare de 100.000 de euro din partea Băncii Mondiale și a contribuit la îmbunătățirea procentului de promovare la bacalaureat de la 88%, la depunerea documentaţiei, la 95 % la sută în anul şcolar 2019-2020;
  • elevii noștri au participat la conferințe internaționale (YES EVENT, Conferința tinerilor europeni, participare la toate edițiile din 2005);
  • liceul nostru a câștigat concursul Euro Scuola și a reprezentat România la Strasbourg cu 24 de elevi şi două cadre didactice.
  • desfășurăm nenumărate activități caritabile și de voluntariat, suntem foarte activi în viața comunității locale;

În ceea ce privește pregătirea și perfecționarea profesională a cadrelor didactice LTNB, vă aducem în atenție următoarele aspecte: suntem un colectiv de profesori cu drag de elevi și, în aceeași măsură, preocupați de evoluția în carieră: trei dintre noi dețin titlul de doctor, 27 au gradul didactic I şi unul are gradul didactic II. Suntem deschiși pentru orice provocare, formarea continuă este o constantă: în perioada 2016-2018 am absolvit 14 cursuri în străinătate de pregătire în IT, de metodica predării limbilor străine, de consiliere și management educativ; anul acesta am primit finanțare pentru un alt proiect Erasmus+ pentru 12 cursuri de perfecţionare profesională in instituţii din UE. Am urmat cursuri organizate de şcoală pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare („Acordarea primului ajutor”, „Utilizarea Microsoft 365 în educație”, ECDL – profil didactic etc.). Preocupați de continua pregătire profesională, majoritatea dintre noi urmează cel puțin un curs de formare în fiecare an şcolar.

În privința bazei materiale, menționăm faptul că aceasta a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii ani. Prin urmare, în prezent 19 din cele 22 de laboratoare au fost dotate cu table SMART, au fost achiziționate un sistem de videoconferințe, 16 sisteme All-in-One şi 16 camere video performante, pentru buna desfăşurare a orelor în sistem hibrid sau online, achiziții făcute cu sprijinul Primăriei, al Asociației de Părinți și din sponsorizări; laboratorul de fizică a fost modernizat printr-o sponsorizare de 132.500 de lei obținuți de la SNN Cernavodă. Alte beneficii de care se bucură elevii LTNB sunt: achiziționarea unui domeniu pe scoala363.ro pe care ne desfăşurăm atât cursurile online cât și unele activități extrașcolare, mobilier nou în majoritatea claselor, o sală de festivități de 200 de locuri – obiectiv realizat şi cu ajutorul Asociației de Părinți, o sală de sport modernă, un teren de sport recent amenajat în curtea liceului. Este de asemenea important de precizat faptul că, pentru unitatea noastră de învățământ, a fost aprobat în Consiliul Local un proiect de reabilitare energetică a clădirii în valoare de 5.400.000 de lei.

Şi, totuşi, în ciuda eforturilor depuse de noi pentru binele elevilor, am primit cu consternare decizia Inspectoratului Școlar județean Constanţa de diminuare a planului de școlarizare propus de Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” pentru anul școlar 2021-2022, decizie comunicată prin adresa cu nr. 416A/7/28.01.2021, prin care ni se reduce la trei numărul de clase din cele cinci solicitate de noi. Rezultatele remarcabile anterior amintite ale liceului nostru, eforturile noastre şi ale comunității locale pentru binele actualilor și viitorilor noștri elevi, munca asiduă a colegilor noștri, care depășește cu mult atribuțiile din fişa postului, nu constituie argumente suficiente pentru ca ISJ Constanța să aprobe propunerea noastră pentru planul de școlarizare pentru anul școlar viitor.

Nu înțelegem DE CE LICEUL „ NICOLAE BĂLCESCU” a fost nedreptățit în ultimii ani de decizia ISJ-ului de a diminua constant numărul de clase (scăderea a început de la numărul de șapte clase), astfel încât în anul școlar 2021-2022 să rămânem cu trei clase ( suntem în pericol de a ne pierde personalitatea juridică!)

De ce suntem primii la tăieri de clase? Dacă se vrea desființarea liceului, măcar s-o ştim şi noi. Când ni s-a diminuat prima dată numărul de clase, ni s-a spus că populația şcolară din Medgidia şi împrejurimi a scăzut. Acum, când ni s-a mai luat o clasă, ni s-a transmis că populația şcolară din județul Constanța a scăzut cu 1000 de elevi. Raportarea la întregul județ este incorectă şi nedreaptă după părerea noastră. Motivația ISJ Constanța, conform căreia se diminuează numărul acolo „unde nu se pot constitui clasele”, este contrazisă de datele concrete oferite de școlile gimnaziale din Medgidia și din localitățile limitrofe.

Realitatea cifrelor de școlarizare și a numărului de elevi din Medgidia și din satele învecinate (Mircea-Vodă, Peștera, Cuza-Vodă, Tortomanu, Silistea Castelu, Nisipari ) este următoarea: în anul școlar 2020-2021 există 19 clase a VIII-a și 444 de elevi de clasa a VIII-a. Chiar și cu acel procent de 40% clase pentru învățământul teoretic și vocațional, de care se tot vorbeşte, ar exista 7-8 clase pentru învățământul teoretic și vocațional. Nouă ni s-au aprobat doar trei clase! Unde este restul? Nu știm!

În orașul nostru mai există un liceu vocațional (Colegiul Național „Kemal Ataturk”) și două licee tehnologice. Nu știm câte clase au fost aprobate colegilor noștri, deoarece la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța nu se respectă principiul transparenței, concretizat în asigurarea vizibilităţii totale a deciziei şi a rezultatelor, prin comunicarea periodică şi adecvată a acestora, principiu stipulat de art. 3 alin m) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011!

Gândiți-vă la elevii de clasa a VIII-a care se văd aruncați într-o luptă pentru unul din cele doar 78 de locuri de la liceul nostru pentru anul şcolar 2021-2022. Gândiți-vă la părinții acestor copii, care vor să-şi țină copiii în localitatea de domiciliu pe timpul liceului, nu să-i trimită la 40 de km distanță, în Constanța. Este vorba de copii de 14-15 ani!

România trebuie să asigure acestor copii dreptul la educație, drept stipulat în art. 32 din Constituția României, dar şi în art. 14 - Dreptul la educație (Titlul II „Libertățile”) din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Credem așadar că Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia și întreaga comunitatea a oraşului nostru merită înțelegerea și respectul instituțiilor care ne coordonează.

Ne sunt alături primarul Medgidiei, domnul Valentin Vrabie, Asociațiile de părinți din şcolile generale din localitate, elevii noştri şi părinții acestora. Tuturor ni se pare injustă această situație creată de ISJ Constanța, pentru care nu avem o explicație plauzibilă.

Așteptăm încrezători revenirea asupra deciziei Inspectoratului Şcolar Județean Constanța privind cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2021 pentru liceul nostru, prin menținerea celor 4 clase de a IX-a.

Cu stimă,

Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia

Medgidia, 2.02.2021”, se arată în scrisoarea deschisă.


Sursă foto: Facebook Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233