UN MEDIC LA TREI ȘCOLI
Prea puține cabinete medicale școlare în Constanța: sunt doar 57, în 98 de unități de învățământ
Un medic la trei școli. Aceasta este situația în unitățile de învățământ din Constanța. Puține sunt și cabinetele medicale – doar 57, ceea ce înseamnă că jumătate dintre unitățile de învățământ din Constanța nu pot oferi ajutor în caz de nevoie. Reprezentanții elevilor trag un semnal de alarmă asupra numărului scăzut al personalul medical școlar care ar trebui să fie tot timpul la dispoziția elevilor.
În contextul începerii școlilor, reprezentanții elevilor atrag atenţia asupra mai multor probleme care condiţionează redeschiderea în siguranţă a unităţilor de învăţământ. Una dintre ele este legată de capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută.
„Din punctul nostru de vedere e foarte grav. Am văzut acum în pandemie cât de importantă este sănătatea. Ar trebui luate măsuri în momentul de față pentru deschiderea școlilor e nevoie ca cabinetele să fie în permanență acolo pentru elevi și măcar un cadru medical să fie la dispoziția elevilor și a cadrelor didactice”, a declarat Sabina Spătariu, președinte Asociația Elevilor Constanța
Este nevoie de personal medical nu numai pentru realizarea testelor rapide, ci și pentru eventualele situații nedorite când în timpul orelor apar cazuri de copii care prezintă simptome de Covid-19.
Cele mai multe dintre cabinetele medicale au fost renovate și modernizate în ultimii 2-3 ani. Problema este numărul prea mic al acestora și implicit lipsa lor în majoritatea școlilor și grădinițelor.
„În ce ne privește, avem toate condițiile asigurate și la liceu și la gimnaziu, fiind două imobile distanțate mult între ele. Bănuiesc că probleme mai dificile sunt în localități rurale unde nu există medic școlar și unde cred că vor suplini această activitate medicii de familie”, a declarat Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța.
„Din fericire noi avem cabinet medical cu medic și asistente medicale. Doamna doctor deservește mai multe unități școlare, nu este zilnic la noi în școală, dar asistentă, cel puțin una avem zilnic. Deci nu se pune problema să nu ne descurcăm”, a declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
În Constanța există doar 57 de cabinete în aproape o suta de unități de învățământ. Și la capitolul cadrelor medicale, situația stă la fel: doar 33 de medici și 82 de asistente. În cazul în care măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este necesară creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat. În prezent, autoritățile constănțene spun că se va respecta legislația în vigoare la momentul respectiv.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
.jpeg)
Zile de sărbătoare la malul mării: Bricul Mircea poate fi vizitat de doritori
.jpeg)
Unde este amplasat containerul pentru deșeuri voluminoase?

RAJA: Zilele Constanței, marcate prin concerte pline de emoție și energie
Premiul Opera Omnia pentru critică și istorie literară acordat prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța
ePatrimoniu, o platformă digitală modernă, ușor de accesat și de utilizat
Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres
ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

