Live

Legea compostului intră în vigoare la sfârșitul săptămânii: se interzice arderea deşeurilor menajere, frunzelor şi crengilor copacilor

O nouă lege intră în vigoare luna aceasta! A fost adoptată şi vizează protejarea mediului înconjurător prin interzicerea arderii deşeurilor menajere, frunzele şi crengile copacilor. Aşadar, noua lege pune autorităţile judeţene în mişcare, iar comisarii gărzii de mediu au iniţiat chiar şi discuţii cu reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Publicat pe 16 februarie 2021

Judeţul Constanţa se situează în coada clasamentului privind colectarea selectivă a deşeurilor, ajungând la 16%, comparativ cu media impusă de Uniunea Europeană. Noi legi vor intra în vigoare, iar una dintre ele se referă la faptul că frunzele şi crengile copacilor din grădină nu mai pot fi arse ci trebuie transformate în compost.

Gheorghe Ion are 75 de ani și de mai bine de 45 de ani se îngrijește de grădina din fața casei. Spune că de-a lungul timpului a crescut vișini, cireși și viță de vie. Astăzi se mândrește cu bolta sa pe care o aranjează cu mare atenție şi zeci de găini în coteţ. Crengile uscate ale copacilor sau cele care cresc mai mult decât îi permite spațiul le strânge în saci pe care îi pune în fața casei.

Crengile le mai tăiem așa frumos și le legăm şi le punem la gunoi dar normal acum ne spun că trebuie să le strângem în ceva, în alte containere”, spune Gheorghe Ion.

Frunzele copacilor au însă un regim special şi prietenos cu mediul. Iar pensionarul constănţean are grija naturii de mai bine de patru decenii.

Le strâng grămadă şi le bag în pământ”, a mai spus Gheorghe Ion.

Faţă de locuitorii de la sate, în municipiu constănţenii au grijă să nu aplice vechile metode tocmai pentru că fumul degajat prin arderea frunzelor poluează zona pe o arie de sute de metri pătraţi.

Le strâng pungă separat. Nici n-am în curte, decât niște flori ornamentale. Dar frunzele când aveam pom le strângeam și le puneam într-o pungă și le aruncam la gunoi”, spune o constănțeancă.

Noua lege obligă autorităţile să se implice mai mult în protejarea mediului înconjurător. Pentru asta, Primăria Constanţa şi Garda de Mediu fac echipă şi gândesc deja strategii de colectare selectivă ale deşeurilor gospodăreşti, crengi, frunze, dar şi alimente.

În prezent nu sunt spaţii speciale. Din discuţia purtată cu domnul primar al Municipiului Constanța, a înțeles situația şi urmează să se gândească la implementarea unei soluţii”, a declarat Steluța Popescu, director Garda de Mediu Constanța.

În 2020, Garda de Mediu a aplicat în judeţul Constanţa amenzi în valoare de peste 200.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind poluarea mediului înconjurător. Aşadar, situaţia actuală impune mai multă ordine şi protecţie din partea cetăţenilor şi a societăţilor comerciale şi din domeniul HoReCa.

Este o lege bună în sensul că se reduce din cantitatea de deşeuri care ar trebui să ajungă la gropile de gunoi”, a mai declarat Steluța Popescu, director Garda de Mediu Constanța.

Amenzile sunt usturătoare şi pornesc de la 200 de lei pentru persoanele fizice, iar autorităţile şi patronii de restaurante şi baruri care nu respectă legea compostului pot scoate din buzunar sume cuprinse între 20 şi 40 de mii de lei.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

constanta-in-topul-judetelor-cu-cea-mai-mare-rata-de-acoperire-vaccinala

Constanţa, în topul judeţelor cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că judeţele cu cea mai mare rată...

fara-apa-calda-in-zonele-tomis-nord-si-faleza-nord-din-cauza-unei-avarii-radet

Fără apă caldă în zonele Tomis Nord și Faleză Nord, din cauza unei avarii RADET

Din cauza unei avarii apărută pe rețeaua de transport amplasată pe bulevardul Tomis intersecție cu strada Soveja,...

in-atentia-soferilor-trafic-restrictionat-in-aceasta-saptamana-pe-mai-multe-strazi-din-constanta

ÎN ATENŢIA ŞOFERILOR. Trafic restricţionat în această săptămână, pe mai multe străzi din Constanţa

Pe tronsonul delimitat de strada Panselei și bulevardul Tomis, se asfaltează spațiile destinate parcării...

accident-cumplit-in-aceasta-dimineata-doua-persoane-au-murit-dupa-ce-limitatorul-de-inaltime-al-unui-pod-a-cazut-peste-un-microbuz

Accident cumplit în această dimineaţă. Două persoane au murit după ce limitatorul de înălţime al unui pod a căzut peste un microbuz

Un accident rutier a avut loc, marţi, în comuna Tarcău, judeţul Neamţ, după ce limitatorul de înălţime al unui...

valeriu-gheorghita-peste-19000-de-persoane-sau-vaccinat-la-maratonul-de-vaccinare-din-spitalele-militare

Valeriu Gheorghiţă: Peste 19.000 de persoane s-au vaccinat la maratonul de vaccinare din spitalele militare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că peste 19.000 de persoane s-au...

caz-socant-sia-batut-copilul-de-2-ani-si-5-luni-pana-la-omorat-apoi-la-muscat-ca-sasi-revina

CAZ ŞOCANT. Şi-a bătut copilul de 2 ani şi 5 luni până l-a omorât, apoi l-a mușcat ca să-și revină

Un copil de 2 ani şi 5 luni din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău, a fost ucis în bătaie de propria mamă, care...

coronavirus-romania-11-mai-1156-de-noi-imbolnaviri-101-persoane-au-murit-nu-mai-exista-niciun-judet-in-scenariul-galben

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 11 mai. 1.156 de noi îmbolnăviri, 101 persoane au murit. Nu mai există niciun judeţ în scenariul galben

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi că s-au confirmat 1.156 noi cazuri de coronavirus şi 101 persoane au...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233