dobroge.tv

Live

Arafat, despre tragedia de la Constanţa: ''Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect''

Arafat, despre tragedia de la Constanţa: ''Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect''
18 februarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Şeful Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că în cursul zilei de astăzi IGSU va trimite un comunicat cu măsurile luate şi cu toate aspectele legate de tragedia de la Constanţa.

Arafat a precizat că nu comentează imaginile cu intervenția ISU Dobrogea, însă a precizat că o echipă de anchetă va stabili care au fost neregulile și ce măsuri se vor lua. Secretarul de stat în MAI a vorbit și despre dotările Inspectoratului pentru Situații de Urgență, spunând că în urmă cu trei ani existau doar câteva autoscări la nivelul întregii țări, celelalte dotări fiind achziționate în anii 70-80.

"Am numit un grup de lucru, după ce am discutat şi cu domnul ministru Bode care va analiza toate aspectele operaţionale şi va veni cu propuneri în curs de maxim trei, patru săptămâni. Grupul de lucru este format din personal de la DSU, de la IGSU şi de la câteva inspectorate, unele care au perne şi unele care nu au perne şi să vină să spună punctele lor de vedere şi să vină cu o strategie pe linia asta dacă trebuie să dezvoltăm ceva cum, până la ce limită”, a explicat Arafat.

El a precizat că situaţia autoscărilor la nivel naţional a fost îmbunătăţită în ultimii ani.

"Dacă luăm situaţia de acum trei ani eram cu patru judeţe fără nicio autoscară, eram cu vreo 12-14 autoscări cumpărate după anul 2010 şi restul erau autoscări care erau din anii '70 şi '80. După ce s-au alocat fondurile prin programul POIM, după ce ne-a alocat Guvernul în 2017 cele 600 şi ceva de milioane de euro, unul din programe era dotarea cu autoscări. Din 2017 până acum au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi. Nu sunt judeţe fără autoscări, sunt localităţi fără autoscări care mai deţin autoscările vechi funcţionale. Mai vin 18 platforme de salvare de la înălţime care sunt în curs de achiziţie de la IGSU, e finalizată din ce ştiu licitaţia. E un acord cadru mai mare, acum sunt fonduri pentru 18. O să putem vorbi în următoare perioadă de peste 135-140 de autoscări, autoplatforme de salvare luate după anul 2010”, a transmis şeful DSU.

El a precizat că o autoscară costă între 400 şi 600.000 de euro, în funcţie de capabilităţi.

Arafat a menţionat că autoscara defectă de la Constanţa fuseseă cumpărată în urmă cu aproximativ zece ani printr-un program transfrontalier.

"Autoscara care era defectă la Constanţa şi care era în apropierea locului incendiului şi care nu s-a solicitat fonduri pentru repararea ei, şi o să explice IGSU astăzi, face parte din cele achiziţionate de Constanţa printr-un program transfrontalier româno-bulgar. Autoscara este achiziţionată prin anii 2010 – 2012. Celelalte trei autoscări primite de Constanţa sunt autoscări cumpărate de IGSU recent”, a afirmat Arafat.

El a menţionat că primele rezultatele ale anchetei de la Constanţa vor fi prezentate în cursul zilei de joi.

"Nu vorbesc despre ce au găsit acolo când încă eu nu ştiu ce au găsit. Dacă noi consideram că totul a fost perfect nu era trimisă de către IGSU o echipă de investigaţii. Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect. Unul din aceste lucruri care a fost investigat de echipa respectivă este raportarea greşită către noi. Ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora. (...) Colegii care au făcut acolo analiza vor veni cu rezultate. Astăzi veţi avea un comunicat din partea IGSU şi cu măsurile luate şi cu toate aspectele”,a mai transmis Arafat.

O femeie a murit după ce s-a aruncat de la etajul 6 în încercarea disperată de a se salva de flăcările care i-au cuprins apartamentul. Femeia a murit cu două minute înainte ca la fața locului să ajungă, de la 8 kilometri distanță, una din cele trei autoscări existente în întreg județul Constanța: INCENDIU CONSTANŢA. Mărturia dureroasă a soţului femeii: "Pompierii erau lângă mine. Priveau cum stă acolo și țipă... și fumul ieșea din spatele ei îngrozitor"

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233