dobroge.tv

Live

Cameră pentru audiat minori, inaugurată la Parchetul de pe lângă tribunalul din Constanța

22 februarie 2021
Publicitate

Parchetul de pe lângă tribunalul din Constanța are o cameră specială pentru audierea minorilor. Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni vor fi audiați într-un ambient prietenos, care să nu îi afecteze din punct de vedere emoțional. Proiectul a fost realizat de Asociația „Zi de Bine” alături de Ministerul Public.

Audierea minorilor era o experiență traumatizantă. Copiii, victime ale unor abuzuri, erau nevoiți să retrăiască evenimentul neplăcut cu fiecare rememorare. În această încăpere, decorată prietenos, un specialist va discuta cu victima, iar copilul se va simți astfel în siguranță.

Era nevoie să duci copilul în instanță pentru reaudiere. Practic, în momentul acesta, la nivel național se întâmplă ca un copil să fie audiat o dată la Poliție, atunci când se face sesizarea, să fie audiat încă o dată la Parchet atunci când este nevoie de clarificarea unor detalii. Dincolo de acel proces verbal inițial privind circumstanțele faptelor. Iar, apoi, în momentul în care rechizitoriul este făcut de către procuror, pleacă în instanță. În instanță, copilul din nou ar fi nevoit să retrăiască toate aceste experiențe negative legate de trauma prin care el a trecut”, a declarat Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Procedura se va desfășura în două încăperi, despărțite printr-o fereastră. Camera de audiere este amenajată special pentru copii. Aici are loc discuția între copil și specialistul intervievator.

Pe o tabletă judecătorul de caz poate vedea desfășurarea audierilor. Așadar minorul nu va mai fi supus traumei repetării poveștii în mai multe situații, cum se întâmpla până acum.

Prin intermediul acestei tablete, și a unui dispozitiv hands free, conectat prin bluetooth, se pot transmite date.

Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de comunicare cu judecătorul, aflat în spatele ferestrei. Astfel, copilul nu mai este supus mai multor interogatorii nenecesare.

Vom depăși audierea de tip clasic în care minorul intra cu contact direct, inclusiv cu apărătorul inculpatului, acum va putea să intre într-un contact, dar nu atât de direct, este mai puțin invaziv și astfel va putea mai ușor să relateze, va putea fi sub observarea unui psiholog, a serviciului de autoritate tutelară”, a declarat Gil Giulian Iacobici, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Aceste camere sunt la dispoziția tuturor structurilor specializate. Doar în anul 2020, peste 2000 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233