dobroge.tv

Live

Stridii de Pacific, descoperite în Marea Neagră: biologii spun că specia s-a acomodat și a început să se reproducă

03 martie 2021
Publicitate

O populație de stridii de Pacific a fost descoperită în Marea Neagră. Descoperirea a fost inedită, deoarece astfel de scoici nu trăiesc, în mod normal, în apele mării noastre. Momentan există un număr limitat de indivizi, însă veștile sunt îmbucurătoare. Specia s-a acomodat și a început să se reproducă.

Marea Neagră este plină de mistere. Apele ei ascund adevărate comori ale biodiversității. Recent, în apele din Constanța au fost descoperite stridii de Pacific.

Stridia a fost folosită în acvacultură, în zona Mării Negre. Ea nu este originară de aici, este originară din Pacific. Nu au fost evidențiați până în prezent indivizi vii sau populații viabile, în niciuna din zonele unde au fost efectuate aceste serii de acvacultură. Iar în momentul în care am identificat această populație am fost surprinși, adică wow”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.

Această stridie de Pacific are o creștere interesantă. În primul an de viață aceasta ajunge până la cinci centimetri. Ulterior creșterea este din ce în ce mai înceată”, mai spune dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.

O stridie de Pacific se găsește mai noi și în Marea Neagră. Ea are aproximativ opt ani și este de dimensiuni mult mai mari față de o stridie care locuiește în mod normal, într-o mare.

Această specie de scoică este și extrem de benefică pentru ecosistem, iar apariția ei în Marea Neagră are numeroase avantaje.

Aduce un beneficiu din punctul nostru de vedere, atât economic, cât și ecosistemic. Pentru că ea ocupă o nișă goală în prezent. Fiind o scoică filtratoare aduce un beneficiu curățând apa. Și, bineînțeles, odată ce ar avea populații viabile și recoltabile ar putea aduce și un beneficiu economic”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.

Prezența vietății în apele noastre rămâne încă un mister pentru biologi. Condițiile oferite de Marea Neagră nu ar permite, cel puțin în teorie, dezvoltarea acestui tip de scoică.

Populațiile sunt încă foarte mici. Încă nu se știe dacă vor rezista condițiilor specifice Mării Negre care sunt un pic mai aparte față de celelalte mări ale Pământului. Studiile sunt încă în derulare dar, preconizăm că vom avea un viitor frumos alături de această specie”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.

Stridia de Pacific este originară din Extremul Orient. În Marea Neagră a fost semnalată în sud-estul și sud-vestul Crimeei și unele locuri din nord-estul coastei caucaziene.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233