dobroge.tv

Live

SCHIMBĂRI ÎN SEZONUL ESTIVAL 2021

Fără magazine alimentare, patiserii și shaormerii în stațiunea Mamaia: patronii nu vor mai primi aviz de funcționare din partea Primăriei Constanța

03 martie 2021
Publicitate

Patronii magazinelor alimentare din stațiunea Mamaia au intrat în vizorul autorităților locale! Aceștia au ajuns subiect de discuție la masa primarului municipiului Constanța și, conform autorităților, comercianții încalcă o lege demult scrisă care le interzice vânzarea de produse alimentare și de panificație în stațiunile turistice.

Stațiunea Mamaia a ajuns de-a lungul anilor raiul dezvoltatorilor imobiliari și al comercianților care și-au deschis afaceri în punctele cheie din zonă. Pentru că fluxul mare de turiști le-a adus încasări spectaculoase, numărul lor s-a înmulțit.

Dacă în 2017 erau 20 de magazine alimentare pe raza stațiunii Mamaia, astăzi numărul a crescut. Peste 60 de unități de alimentație publică s-au deschis în ultimii patru ani.

Constănțenii și turiștii care ajung pe litoral chiar și pentru o escapadă de weekend la malul mării spun că tocmai aceste magazine, shaormerii și patiserii creează disconfort în perioada sezonului estival. Pe faleză, la peste 30 de grade Celsius, turiștii fac slalom printre tarabele care emană diverse mirosuri, greu de suportat.

Reporter: Vă cumpărați o apă, un suc, ceva de la magazine?

Constănțean: Da, ne cumpărăm pentru că sunt mai ieftine decât la restaurant.

Suntem mulți care nu ne permitem, mulți care vin din țară. Își fac o mâncare, că dacă mănânci la restaurant, o grămadă de bani este”, spune un constănțean.

Reprezentantele marilor lanțuri din Mamaia nu se vor închide și deja mi se pare că încălcăm niște legi ale concurenței, ale pieței”, spune un alt constănțean.

Autoritățile au scos legea din sertar și fac curățenie în stațiunile de la malul mării.

Eu cred că încă mai avem turism. Sunt unii sceptici care spun că Mamaia nu mai e stațiune. Eu cred că încă mai avem turism. Și turismul pe timp de vară, estival, să se desfășoare civilizat, turismul în Mamaia s-a manelizat. Acolo trebuie să opereze cei care au hoteluri, restaurante dar în condiţii civilizate”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Conform cadrului legislativ, este interzisă comercializarea în stațiunile turistice a alimentelor, a preparatelor și semipreparatelor din carne, ouă sau lapte, ori a produselor de patiserie și cofetărie. Totodată, este interzisă și comercializarea băuturilor alcoolice înafara restaurantelor sau complexurilor hoteliere. În urma aceste măsuri, mii de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă.

Undeva la 1.000 de salariaţi, apreciem noi care afectează 1.000 de familii. Eu în spațiul pe care îl administrez, pe timp de vară, am 12 salariaţi”, a declarat Ion Țăpurin, manager magazin.

Toţi comercianţii din Mamaia, până la ora asta în unele cazuri, au plătit chiriile pe 2021. Alții deja au marfa cumpărată în depozit. În momentul de față, neprelungirea asociațiilor ne pune în situația de a nu mai putea funcționa. Această situație de care se folosesc în momentul de față cei care ne conduc se raportează la o Hotărâre de Guvern din 2001, care nu a fost pusă niciodată în aplicare”, a declarat Marian Câciu, preşedinte Asociaţia Mamaia - Dobrogea.

Pe alta parte, administratorii de restaurante și beach baruri spun că aceste tipuri de unități alimentare reprezintă o concurență neloială, iar desființarea lor ar însemna ridicarea la un nivel cu adevărat exclusivist al stațiunii Mamaia.

În primul rând preţul este un filtru. Atunci când stabilești niște nivele și standarde de preț, automat și clientul este aferent acelui preț. Atunci când vii cu patiserii și cu magazine alimentare într-o zonă unde sunt restaurante considerate a fi de lux, încep să se amestece clienții între ei, iar acei clienți care vin pentru condiții mai exclusiviste, automat sunt nevoiți să părăsească acele zone și se duc în altă parte unde nu întâlnesc acei oameni care merg la patiserii și la magazine să vină cu sandwichul pe plajă”, a declarat George Țicu, manager restaurant.

Amenzile nu sunt deloc usturătoare, astfel că un patron care ar comercializa în continuare astfel de produse ar însemna să scoată din buzunare între 80 și 100 de lei, o sumă mult prea mică, spun reprezentanții Direcției Serviciilor Publice din cadrul Primăriei Constanța. Încă din sudul stațiunii Mamaia există magazine alimentare de unde turiștii își mai puteau cumpăra mâncare la prețuri accesibile, în special cei care evitau să servească masa la restaurante. Odată cu intervenția autorităților, acestea vor dispărea cu totul de vara aceasta.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233