Live

Când este obligatorie masca de protecție

Masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis pe perioada stării de alertă. Este obligatorie și în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, în spații închise. Sunt informații care se regăsesc într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne. Conform documentului, există și câteva excepții de la obligativitatea purtării măștii de protecție. Este cazul celor care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare sau a copiilor mai mici de 5 ani.

publicat pe 21 mai 2020
Mihaela MOROIU

Medicul de medicina muncii sau cel de medicină școlară, după caz, trebuie să evalueze riscul de contaminare. În urma rezultatului, pot exista excepții de la obligativitatea purtării măștii.

Dacă un angajat este singur în birou sau se află la cel puțin 2 metri între persoanele din acel birou, nu trebuie să poarte mască. Există o condiție: încăperea să fie aerisită cel puțin la două ore și să fie asigurată dezinfecția suprafețelor. Și oamenii care au boli ce le afectează capacitatea de oxigenare au posibilitatea să nu poarte mască.

Nici angajații care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum ar fi temperaturi ridicate sau umiditate crescută nu sunt obligați să poarte mască.

Măsura se aplică și în cazul prezentatorilor TV și invitații acestora. Condiția este respectarea distanței de 3 metri între persoane. Din excepții mai fac parte vorbitorii în public, cu aceeași condiție de respectare a unei distanțe regulamentare.

În funcție de evaluarea medicului, nici elevii sau stundeții nu sunt obligați să poarte mască în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare. De asemenea, masca nu este obligatorie în cazul copiilor mai mici de 5 ani.

În ordinul comun al celor două ministere se mai precizează și că:
- „Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.
- Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă”.
- Autoritățile atrag din nou atenția că măștile sunt utile dacă înainte de folosire ne igienizăm cu atenție mâinile. Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.
- „Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale. Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă”.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor din material textil. În cazul apariției febrei, tusei sau a strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță, cum ar fi în spațiile deschise sau la domiciliu. Toate aceste măsuri intră în vigoare odată cu publicarea ordinului în Monitorul Oficial al României.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Credincioșii constănțeni, așteptați la miezul nopții să ia Lumina Sfântă

Constănțenii pot merge diseară la slujba de Înviere. Aceasta va fi oficiată în toate bisericile și mănăstirile care aparțin de Arhiepiscopia Tomisului. Decizia a fost luată de Înalt Prea Sfinția Sa,...

Crește capacitatea de testare la Spitalul Județean Constanța

Spitalul Judeațean Constanța a intrat în posesia celui de-al doilea echipament Real Time PCR primit în urma unei donații. Acesta a fost livrat la începutul săptămânii. Aparatul a fost instalat iar personalul...

Zboruri spre şi dinspre Bruxelles şi Amsterdam

Două curse pentru românii care vor să plece din Bruxelles şi Amsterdam. Primul zbor a avut loc astăzi, 26 mai, iar următorul va avea loc pe 28 mai. Rutele au fost introduse de o companie aeriană românească....

Canalul Dunăre-Marea Neagră, 36 de ani de exploatare

Sunt 36 de ani de exploatare a Canalului Dunăre Marea - Neagră. Canalul leagă traficul maritim, prin portul Constanța, de traficul fluvial pe apele interioare europene. Este parte componentă a coridorului...

Destinațiile izolate, ideale pentru turiști

Măsurile de siguranță bine puse la punct, igienă impecabilă, condiții de distanțare și accesul la natură sunt prioritățile românilor în alegerea unei destinații de vacanță post-pandemie în România....

Misiune încheiată cu succes

În perioada 16.03 - 22.05.2020, nava maritimă de intervenție MAI 2114 din cadrul Gărzii de Coastă a participat la o operațiune de intervenție rapidă, organizată sub egida FRONTEX. Aplicatia s-a desfăşurat în...

Curse charter pentru marinari

În urma mai multor discuții între autoritățile implicate, în ceea ce privește siguranța personalului navigant, precum și situațiile cu care se confruntă navigatorii români în această perioadă s-au luat...