dobroge.tv

Live

Începe Postul Paştelui pentru credincioşii ortodocşi. Ce nu ai voie să faci în această perioadă şi care sunt zilele cu dezlegare la peşte

Începe Postul Paştelui pentru credincioşii ortodocşi. Ce nu ai voie să faci în această perioadă şi care sunt zilele cu dezlegare la peşte
15 martie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi începe Postul Paştelui sau Postul Mare. Postul Paștelui în acest an începe pe data de 15 martie și ține până pe 1 mai. Acesta este considerat cel mai aspru post. Postul Paștelui reprezintă perioada de dinainte de Învierea Domnului, când creștinătatea se pregătește să primească așa cum se cuvine cea mai mare sărbătoare religioasă.

Pe de o parte, postul înseamnă reținerea de la anumite alimente considerate ''de dulce'', cum ar fi carne, lapte, brânză sau ouă. În post, sunt recomandate să fie consumate legume, fructe, dar și preparate din soia. De asemenea, reprezentanții bisericii recomandă ca postul alimentar să fie ținut doar de persoanele care sunt apte, bătrânii, copiii și femeile însărcinate făcând parte din categoria persoanelor cărora le este recomandat să nu țină post dacă sănătatea și condiția nu le permit.

Totodată, pentru ca postul Paștelui să fie ținut corect, Biserica recomandă ca oamenii să aibă mult mai multă grijă la comportamentul lor, la felul în care se poartă cu cei din jur, dar și la modul în care vorbesc.

Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui

Biserica a recomandat mai multe reguli de care credincioșii trebuie să țină cont în Postul Paștelui. Astfel, preoții spun că postul nu trebuie văzut ca pe o perioadă de restricții, ci trebuie perceput ca o înfrânare a poftelor.

Astfel, Biserica recomandă ca în postul Paștelui toți cei care pot să facă un efort și să nu mai fumeze. Totodată, un alt lucru interzis în post sunt nunțile, dar și petrecerile de orice fel. În plus, preoții au vorbit și despre subiectul relațiilor intime între soți. Însă și pentru acest lucru există o excepție.

"Aici nu putem noi sa dam o regula generala. Daca sotul nu este prea credincios, iar sotia este credinciosa, atunci ea nu poate sa posteasca, lasandu-l pe sot deoparte. Barbatul nu este stapan pe trupul lui, ci sotia, la fel cum nici ea nu este stapana pe trupul ei, ci barbatul. Daca se intampla ca unul sa vrea si celalalt nu, atunci e bine sa faca asa cum spunea parintele Arsenie, potrovit caruia nu este bun 'nici refuzul, nici abuzul', ca sa nu se creeze tensiuni si mai mari", a declarat părintele-profesor Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din București, potrivit Ziare.com.

„Tot în această perioadă, se spune că nu este bine să se facă nunţi. În a cincea săptămână de post, încep Deniile, dată la care începe curăţenia de primăvară”, spun specialiştii în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Ce e bine să faci în postul Paștelui

De asemenea, în postul Paștelui, Biserica recomandă mai multe sfaturi de care este bine să se țină cont. Astfel, unul dintre ele îl reprezintă rugăciunea.

În plus, preoții spun că dacă postul Paștelui nu poate fi ținut în întregime, atunci este foarte bine ca fiecare creștin să postească în prima și în ultima săptămână, dar și în fiecare miercuri și vineri.

Ce dezlegări dă Biserica

În postul Paştelui este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în mai multe zile. Conform crestinortodox.ro, se dezleagă la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), de sărbătorile Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinţii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte şi după serbarea Buneivestiri (24 şi 26 martie), precum şi în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie). La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

Sursă foto: Spynews.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233