dobroge.tv

Live

Accesul în restaurant cu un test COVID negativ sau cu adeverința de vaccinare: este proiectul ce se află în discuția autorităților

05 aprilie 2021
Publicitate

Persoanele vaccinate sau cele cu test COVID negativ ar putea participa la evenimentele la care acum accesul publicului este interzis sau restricționat parțial. În plus, aceștia ar putea să mănânce la restaurant fără restricții, potrivit unor discuții care au loc între Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei. Măsurile sunt încă la început, dar prin acest proiect, autoritățile vor să revitalizeze printre altele, sectorul HoReCa.

Pe litoral sunt peste 10.000 de angajați în industria ospitalității, dintre care o mare parte sunt în șomaj tehnic. Afectați sunt și patronii, care cu greu își mențin afacerile pe linia de plutire. Tocmai din acest motiv, zilele trecute autoritățile au purtat discuții despre modul în care ar putea să salveze economia țării. O parte dintre ele se referă la industria HoReCa, iar o posibilă măsură ar fi testarea rapidă a clienților înainte de intrarea în restaurant.

Aceasta este una dintre variantele prin care s-ar putea redeschide economia și se poartă acum, la nivel înalt, discuții pe acest subiect tocmai pentru a găsi cea mai bună metodă de operaționalizare.

Elena Luțan, manager restaurant: Orice măsură este binevenită pentru noi pentru că așa ne vom putea salva afacerile și nu o să mai intrăm în lockdown. Este ok, din punctul meu de vedere, doar că mi se pare normal ca cei care s-au vaccinat deja să aibă liberă trecere să intre în restaurant. Cei care nu sunt vaccinați să facă un test înainte să între.

Reporter: De cine ar trebui suportat costul testului?

Elena Luțan, manager restaurant: Din punctul meu de vedere, de stat.

În plus, patronii restaurantelor de la malul mării spun că o persoană consumă în medie 50 de lei, în timp ce costul testului ajunge la 100. După un calcul rapid, patronii nu agrează această soluție gândită de autorități. Exemplul străinătății primează și în acest context.

În alte țări s-au făcut evenimente de 2.000 de persoane care au fost vaccinate și apoi s-au făcut teste după eveniment și s-a văzut faptul că nimeni nu s-a mai îmbolnăvit. Au fost persoane care nu au fost vaccinate și li s-au făcut teste rapide înainte și ulterior, nimeni nu a fost infectat”, a declarat Nicu Lascu, patron restaurant.

Nici clienții nu ar fi de acord să achite 100 de lei pentru a intra în restaurant.

Prefer să rămân acasă să mă protejez și pe mine și pe familia mea. Este un moft pe care îl putem amâna”, spune o constănțeancă.

Categoric nu”, spune un constănțean.

E bine ca să se deschidă odată restaurantele, să-i dea drumul la treabă. Pentru că dacă mai stăm mult așa blocați, nu o să iasă bine nici pentru industria HoReCa, nici pentru cei care muncesc în industria HoReCa”, spune un alt constănțean.

În speranța că autoritățile vor găsi o soluție cât mai curând, patronii de restaurante și-au făcut stocurile de măști și dezinfectanți. Asta și pentru că mai puțin de o lună ne desparte de minivacanța de 1 mai și deschiderea sezonului estival.

Sperăm ca anul acesta măcar să avem 1 mai, toată lumea își dorește acest lucru. Să nu fie ca anul trecut”, a declarat Elena Luțan, manager restaurant.

În cursul zilei de luni, Ministrul Economiei a mai declarat că și persoanele vaccinate ar putea să scape de multe din restricțiile de acum, printre care și accesul în restaurante.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233