Live

Agenţia Europeană a Medicamentului confirmă o „legătură posibilă” între vaccinul AstraZeneca şi cazuri „foarte rare” de tromboză

Agenţia Europeană a Medicamentului confirmă o „legătură posibilă” între vaccinul AstraZeneca şi cazuri „foarte rare” de tromboză

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă miercuri că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP, scrie news.ro.

EMA a stabilit „o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.

Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.

Agenţia dă asigurări că studii cu privire la siguranţa vaccinului continuă şi că va lua rice decizie necesară, în funcţie de noile date.

Acest comunicat a fost publicat în timpul unei conferinţă de presă la care participă directoarea generală a EMA Emer Cooke şi alţi reprezentanţi ai agenţiei.

Ea are loc în urma suspendării - în mai multe ţări europene a folosirii vaccinului laboratorului suedezo-britanic, din cauza formării unor cheaguri de sânge, semnalată în mai multe ţări, la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

Miniştrii Sănătăţii din statele membre UE urmează să se reunească miercuri seara, pentru a face un bilanţ al campaniilor de vaccinare în cele 27 de state membre UE.

Ministrul portughez al Sănătăţii Marta Temido, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, urmează să prezideze această reuniune, programată după ce Comitetul evaluării riscurilor farmaceuitce al EMA îşi prezintă concluziile cu privire la vaccinul AstraZeneca-Oxford.

EMA anunţa marţi că evalua în continuate dacă vaccinul AstraZeneca-Oxford avea legături cu formarea cheagurilor de sânge.

Un reprezentant al agenţiei a evocat anterior o „legătură” între vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri de tromboză după administrarea acestui vaccin.

EMA anunţa la 18 martie că beneficile vaccinului AstraZeneca-Oxford continuă să fie mai importante decât riscurile şi că folosirea vaccinului rămâne sigură, după ce mai mai multe ţări au suspendat folosirea vaccinului în cadrul campaniilor lor de vaccinare împotriva covid-19.

Agenţia anunţa atunci că există o legătură posibilă cu aceste cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge şi că urma să-şi actualizeze recomandările cu privire la vaccin în reuniuna Comitetului de securitate de săptămâna aeasta.


Sursă foto: Digi 24

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Fără apă caldă şi căldură în zona Centru, din cauza unei avarii RADET

Din cauza unei avarii apărută pe rețeaua de transport amplasată pe strada Traian, nu se pot asigura deocamdată...

Cîţu: Pentru restaurate, discutăm... dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul, să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă

Premierul Florin Cîţu a anunţat că poartă discuţii cu reprezentanţii din domeniul HoReCa, arătând, în acest...

Atenție, șoferi! De mâine, 6 străzi din municipiul Constanța devin cu sens unic

Noi măsuri de resistematizare rutieră vor intra în vigoare începând de miercuri, 21 aprilie. Mai exact, 6 străzi...

Florin Cîţu: Pentru mine important este că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă

Premierul Florin Cîţu participă, marţi, la videconferinţa ”Bursa în anul crizei sanitare şi al...

Alexandru Arşinel şi soţia sa, internaţi după ce au fost diagnosticați cu Covid-19. Cei doi au avut rapelul la începutul lunii februarie

Actorul Alexandru Arşinel şi soţia sa sunt internaţi la un spital din Capitală, după ce a fost diagnosticat cu...

CONSTANŢA. Lucrări de amploare pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare. RAJA şi autorităţile locale încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp cât mai scurt

Investițiile din municipiul Constanța, în valoare de 98,7 mil. euro, cuprind reabilitarea și extinderea rețelelor...

METEO. Trei zile cu ploi în mare parte din ţară şi vreme rece

Urmează trei zile cu ploi în mare parte din ţară şi vreme rece pentru data din calendar. Mijlocul săptămânii va...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233