Live

O nouă specie de pește s-ar putea afla în curând pe mesele românilor: păstrăvul somonat de Marea Neagră s-a dovedit a fi un succes

O nouă specie de pește a fost crescută de biologii marini de pe litoral. Este vorba de păstrăvul somant. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de păstrăv curcubeu, datorită coloritului pielii. Specia s-a dezvoltat extrem de mult în numai șase luni, iar acest lucru dovedește că noul pește ar putea să ajungă în curând și pe mesele din cherhanalele de la malul mării.

Experiment reușit de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța! Acesta arată că mediul acvatic marin potențează dezvoltarea unei specii dulcicole: păstrăvul curcubeu.

Proiectul a fost inițiat după ce administratorul unei ferme piscicole din Prahova a dorit să iasă pe piață cu un nou preparat.

Ideea experimentului a fost ca păstrăvii să fie transferați în apă de mare la începutul toamnei, când apa se răcește, fiind vorba de o specie criofilă, care necesită apă rece și să fie crescuți în apa de mare până primăvara, când apa începe să se încălzească. Și atunci, ei având acest ritm de creștere foarte accelerat, ar fi o afacere foarte profitabilă. Să poată fi puși pe piață la dimensiuni mult mai mari decât cele pe care le pot atinge în păstrăvăria de la munte”, a declarat Magda Nenciu, asistent cercetare INCDM Constanța.

Experimentul realizat de biologii marini s-a dovedit a fi un succes! Vorbim despre o premieră în România, după ce acesta a mai fost încercat o singură dată, în anii '80.

În tancurile din laborator, exemplarele de păstrăv somonat, aduse în octombrie anul trecut la 300 de grame, au ajuns în aproximativ șase luni la două kilograme, ceea ce dovedește că ar fi o afacere extrem de profitabilă pentru operatorii economici.

Este deosebit față de experimentările realizate în trecut, ar fi hrana, care în trecut era preparată în Institut, cu metode mai mult sau mai puțin recunoscute la nivel internațional, acum la cererea operatorului cu care am demarat acest studiu, am utilizat hrană consacrată de la companii internaționale și pe care ei intenționează să o folosească”, a declarat Victor Niță, biolog INCDM Constanța.

Nu este vreo mutație genetică, așa cum ar putea crede unii, sau orice altă încrucișare. Are carnea de culoare rozalie datorită unui regim alimentar specific, gândit pentru a obține o carne de pește mai sănătoasă. Din păcate, legislația din România nu permite antreprenorilor să amenajeze ferme piscicole.

Din ce am investigat și noi, principala problemă ar fi lipsa cadastrării luciului de apă al Mării Negre. Această lipsă a cadastrării conduce la imposibilitatea concesionării de suprafețe pentru activități de acvacultură, dar nu numai”, a mai declarat Victor Niță, biolog INCDM Constanța.

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani peștele a ajuns să fie destul de rar pe mesele românilor. Un om consumă, astfel, în medie, cinci kilograme de pește pe an. Aceste cifre ne plasează pe ultimul loc într-un clasament realizat la nivelul Uniunii Europene.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Fără apă caldă şi căldură în zona Centru, din cauza unei avarii RADET

Din cauza unei avarii apărută pe rețeaua de transport amplasată pe strada Traian, nu se pot asigura deocamdată...

Cîţu: Pentru restaurate, discutăm... dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul, să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă

Premierul Florin Cîţu a anunţat că poartă discuţii cu reprezentanţii din domeniul HoReCa, arătând, în acest...

Atenție, șoferi! De mâine, 6 străzi din municipiul Constanța devin cu sens unic

Noi măsuri de resistematizare rutieră vor intra în vigoare începând de miercuri, 21 aprilie. Mai exact, 6 străzi...

Florin Cîţu: Pentru mine important este că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă

Premierul Florin Cîţu participă, marţi, la videconferinţa ”Bursa în anul crizei sanitare şi al...

CONSTANŢA. Lucrări de amploare pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare. RAJA şi autorităţile locale încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp cât mai scurt

Investițiile din municipiul Constanța, în valoare de 98,7 mil. euro, cuprind reabilitarea și extinderea rețelelor...

METEO. Trei zile cu ploi în mare parte din ţară şi vreme rece

Urmează trei zile cu ploi în mare parte din ţară şi vreme rece pentru data din calendar. Mijlocul săptămânii va...

Veste bună pentru constănţeni! Municipiul va scăpa de restricţiile de weekend, care va fi programul sărbătorilor de Paște și 1 Mai

Constănţenii primesc o veste bună înainte de sărbătorile de Paște și 1 Mai. Începând cu săptămâna...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233