dobroge.tv

Live

ATAC LA PREMIER

Primele declaraţii ale lui Vlad Voiculescu, după demitere. "Mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta... Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe"

Primele declaraţii ale lui Vlad Voiculescu, după demitere.
16 aprilie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, vineri că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem.

El a afirmat că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării. Anterior, el a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS, aceasta fiind prima sa declaraţie după revocarea de la Ministerul Sănătăţii.

Principalele declaraţii ale fostului ministru:

- Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Sunt aici să vă spun şi m-am gândit mult care să fie abordarea aş prefera să fiu sincer şi să vă spun că mi-e teamă petnru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor. Mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme.

- Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am găsit vulnerabilităţi şi probeleme înfricoşătoare. Vulnerabilităţi la instituţii centrale şi din teritoriu, acestea vorbesc despre neputinţa coordonării, a unui sistem de a-şi servi cetăţeni. Aceste vulnerabilităţi nu sunt ale unui ministru, ci ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de mentalitate.

- Am preluat un minister în colaps. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau altul. Vrem să transmitem adevărul pentru oameni, dar instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, se construiesc cu timp, altfel în urma noastră nu rămâne nimic. Problema statului români rămâne capacitatea limitată a instituţiilor sale. Fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni şi a face echipe. Alegerile au trecut şi în guvern suntem o echipă care vrea cu adevărat să construiacă. Cred că am greşit în anumite aspecte şi când m-am aşteptat la o anumită decenţă când oamenii mor în fiecare zi, m-am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni, cred că am greşti.

- Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. Cred că România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor şi să facă asta în fiecare zi.

- Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a privilegiilor nemăsurate, cred că şi aici m-am înşelat.

- Suntem siguri că acesta este drumul.

- Vaccinarea este o ciocnire de mentalitate. Am insistat să fie făcută mai întâi pentru bătrâni şi bolnavi, altcineva a hotărât altfel. Nu am anticipat că vom avea mai multe centre închise pentru esenţial, pentru privilegiaţi decât centre deschise. Când am spus asta public, a trecut, când am arătat acest lucru cu date, a fost un gest de transparenţă, atunci am avut o investigaţie a unui corp de control a premierului Rmâniei. România care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă.

Semnalul este că dacă vrei transparenţă trebuie să te temi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie atunci sistemul va acţiona împotriva ta.

- Deschiderea şcolilor este un succes al acestui Guvern.

- Gestionarea pandemiei aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, lansând targeturi fără să discute cu nimeni, transformându-se în primul epidemiolog al ţării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaşte, nu s-a sfătuit cu nimeni din MS. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puţin îmbucuător pentru un stat.

- Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de câtre opoziţie, e firesc, ce e nefiresc ca o parte din coalţie să folosească accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţie precum cele de la Foişor, Babeş. Acestea nu ţineau de MS. Erau în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă şi cred că am greşit.

-În final ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de muncă unei echipe pe care și-a permis să o <ievalueze> exact că Tudorel Toader acum câțiva ani. Nu e niciun loc în sănătate care să nu fi fost afectat de politizare.

- Oameni puşi fără concurs, o bună parte din posturile din spitale, de la casele de sănătate, din DSP-uri sunt oameni numiţi politic, ei răspund comenzilor politice. E cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.

- Nu putem, cu actuala structură din MS, să construim spitale. Dincolo poveştile unui partid sau altuia, trebuie construită o echipă, o organizaţie care poate implementa proiecte.

- Avem proiecte pentru centre de arşi. Am alocat bugete pentru dotarea secţiilor clinice de arşi.

- Am asigurat resurse pentru testarea în şcoli şi farmacii.

- Am pregătit şi ieri a fost votată în guvern OUG pentru creşterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

- Am lansat un proiect pilot de vaccinare la medicii de familie.

- Am eliminat plafonul la norma de hrană în spitale, pentru ca pacienţii să nu mai fie înfometaţi în spitale, o reglementare veche şi proastă făcea din aspectul hranei din spitale o ocazie de umilire a multor pacienţi.

- Vaccinul antigripal l-am făcut disponibil pentru toată lumea.

- Am reintrodus lista de medicamente esenţiale

- Pacienţii vor găsi medicamentele de care au nevoie. Am luat măsuri pentru ca medicamete care au lipsit, precum Eutirox, să fie dispionibile.

- Am suplimentat paturile la ATI la 1687.

- Da, în această perioadă am oprit în guvern şi banii către presă în plină criză sanitară cu un buget al MS care nu ajunge până la sfârşitului anului, avem cheltuieli fuliminate cu vaccinarea şi testarea. Nu era oportun să prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut şi nu mai vreau să comentez.

- Nu e loc care să nu fie afectat de politizare. Evaluarea directorolor de DSP, nivelul profesional, nu ne face să fim mândri. În condiţiile presiunilor din ultima perioadă, în condiţiile în care ceea ce avem nevoie este profesionalism, decenţă, este imperios necesar să continue depolitizarea.

- Avem nevoie de adevăr şi asta a încercat MS, prin transparenzitare, prin ajutarea indicatorilor, prin schimbarea criteriilor pentru carantină, prin toate acestea credem că lucrurile mergeau în direcţia corectă.

- Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale. Dar e responbilitatea noastră că toţi indicatorii respectă realitatea.

- Am creat o linie de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie.

- Avem un ministru interimar, care este şi prim-ministru, care nu ştiu cât timp are. O să îl rog pe premier să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numelere declarate şi cele reale. Situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliade, e una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul din marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier.

- Acel ordin - privind modificarea criteriilor de carantină - e un pretext, dincolo de asta, nu era necesar aviz CNSU. Au fost 2 zile de dezbateri în care a fost implicată toată lumea care trebuia implicată. MS nu carantinează, nu are această atribuţie, ordinul stabileşte, pe baza unor date reale, date precum numărul de paturi libere la Terapie Intensivă. Ordinul stabileşte nişte recomandări. E doar un pretext. Problemele ţării nu se rezolvă politic cu certuri de la unul la altul. Problemele se rezolvă cu profesionalism bazându-ne pe date reale şi adevăr. Există un comitet al cărui preşedinte e Arafat, dacă cineva terbuia să informeze mai departe atunci cred că trebuia să fie preşedintele respectivului comitet. Am spus public care vor fi modificările. Putem discuta despre ordin, dar e discuţie teoretică pentru că ordinul a fost abrogat. Important e ce este bine pentru oameni, nu cine s-a certat cu cine.

- Supărările sunt între cei care au beneficiat de acces privilegiat la vaccinuri, cei care profită de comenzi politice la fiecare nivel, vorbim de multe fonduri, despre indepedenţa profesională la nivelul acestor instituţii.

- Am fost singurul care şi-a dorit această funcţie pentru că îmi pasă. Nu se pot rezolva în câteva săptămâni sau luni de zile. Sunt destui oameni care să conştientizeze nevoia reală de schimbare în sănătate, depolitizare.

- Retragerea susţinerii USR PLUS faţă de premier e o decizie care nu îmi aparţine. Alianţa s-a exprimat clar apropo de susţinerea faţă de premier. E o chestiune care ţine de valori. Când oferi forţă şi îcnredere nu te aştepţi să fgolosească forţa în afara valorillor comune agresate şi a valorilor stabilile. Aceste reguli au fost încălcate.

- Dacă va fi decizia Alianţei va fi ca Ioana Mihăilă sau altcineva să preia portofoliul, îi vor acorda tot sprijinul meu.

- Incendiul de la Institutul Matei Balş a fost un accident la câteva săptămâni de când venisem la minister. E un accident nefericit, cauzele le putem doar presuşune, nu avem rezultate anchetei.

La Spitalul Victor Babeş e un tir ATI, e o instalaţie de oxigen făcuită de o firmă autorizată. Nu a fost o discuţie cu MS legată de finanţare. Ce s-a întâmplat acolo e tragic, dar nu poate fi legat de ceva ce MS ar fi putut face şi nu a făcut.

- Alexandru Rafila este una din marile dezamăgiri pentru mine, personal.

- Avem un buget al MS împărţit pentru toate spitalele din ţară, nu vorbim de o micşorare cu 65%.

- Nu am primit niciun reproş din alianţă. Reproşurile din spaţiul public sunt legate de comunicare. Discuţia e cum poţi face faţă unui linşaj mediatic de luni de zile.

- Cu premierul nu am avut nicio discuţie despre lucrurile pe care pare că mi le reproşează. Am rămas cu imaginea une protestare aruncând cu oase şi strigând după secretarul de stat ăn MS Andreea Moldovan: ”Fă nenorocito!”. Acest lucru se oglindeşte în modul în care a acţionat premierul. Să demiţi un priofesionist ca Andreea Moldovan fără cea mai mică discuţie e echivalentul mai elegant al acelui ”Fă, neneorocito!”.

- Nu a fost nicio discuţie între mine şi Cîţu legat de ce am putea face mai bine.

- Dacă nu mai avem paturi ATI într-o regiunie, lucrul acesta ar trebui să conteze, vorbim de carantinarea unei regiuni. Am spus aceste lucruri în conferinţă de mai multe ori. Nu e nimic spectaculos în acel ordin.

- Ceea ce mi-aţi reproşat, comunicarea, puteam să arăt mai bine ce se întâmplă. Am considerat că buna mea credinţă, a colegilor mei nu mai trebuie demonstrată. Pare că lucrurile trebuie demonstrate în fiecare zi. Nu am evaluat cum se cuvine diversele deranjuri produse într-o sferă sau alta a societăţii, a unor instituţii.

- Nu îmi reproşez lucruri care ţin de munca mea şi a colegilor mei. În patru luni s-a muncit bine, pe bazele corecte, nu pe ce trebuie unui partid sau altul, ci pentru ce trebuie oamenilor din sistem.

- Ajungem la 1600 de paturi, mergem la 1800, Nu vorbim de mobilă, de echipamente medicale, fiecare pat înseamnă ruperea unor oameni, a unor echipamente de la tratamentul altor persoane.

- Trebuie să avem în vedere faptul că pandemia nu poate fi gestionată la MS, trebuie rezolvată în afara MS, e doar ultimul episod. Ideea că spitalele pot gestiona ce nu se poatea gestiona în altă parte e falsă. Nu putem avea petreceri la Bucureşti, la Predeal, pe Valea Prahovei şi să ne uităm doar către spitale şi de ce nu avem mai multe paturi.

- M-am mirat să aflu de la televizor că premierul vorbeşte de un target pe sănătate fără a avea o discuţie.

- Când am văzut la TV o anumită declaraţie, l-am sunat pe premier, încercând să lămuresc ce a vut să spună şi să îi spun realitatea din sistem. Dacă eşti liderul unei echipe, nu înseamnă că ai întotdeauna dreptate, că nu trebuie să te consulţi cu specialiştii. Acest lucru i-aş reproşa dacă ar fi ceva de reproşat.

- Am venit după un an de guvernare liberală şi unele lucruri au trebuit ajustate, nu reliefau sitauţia reală, vorbim despre focarele excluse, de modul de calculare a incidenţei, există o problemă de metodologie când ne uităm la numărul de decese, sunt lucruri care trebuie ajustate şi a fost o provocare politică să ajustez fără să acuz sau să stârnesc diverse contradicţii. Lucrurile trebuie corectate, deciziile trebuie bazate pe date reale şi pe adevăr.

- Una dintre priorităţile noastre a fost să verificăm lucrurile şi să le comparăm cu realitatea din teren. Lucrurile nu au fost ideale. Putem aveaa încrdere în trenduri şi trebuie să privim critic lucrurile. Dezbaterile despre cum Voiculescu are ceva de împărţit cu liberalii sunt politizări cărora le înţeleg scopul mediatic, dar interesul public este cât se poate de clar, trebuie să avem date, asta ar trebui să primeze întotdeauna.

- A fost un moment greu şi nu am vrut să vorbesc despre asta. Abia a doua zi m-am uitat la imaginile cu Andreea Moldovan. Vi se pare în regulă ca oameni care nu au furat să fie trataţi în acest fel? Oamenii de care avem nevoie în instituţiile publice nu e uşor să îi atragem dacă îi tratăm în acest fel. Dacă era sora dumneavoastră vi se păreau în regulă lucrurile astea? Nimeni nu îşi asumă un şir infinit de mizerii, trebuie să avem o anumită decenţă în spaţiul public.

- Despre succesorul său - Unul mai bun decât mine, mai priceput poate şi politic, dar sper ca omul acesta să construiacă echipe, să facă lucrurile pentru care după ce plească să rămână ceva în urmă. Există multe persoane în cadrul alianţei USR PLUS care ar putea face acest lucru.

- Nu m-am simţit sabotat de Arafat. Nu credeţi că am fost demis împreună cu Andreea Moldovan pentru acel ordin.

- Cine trebuie să informeze premierul? E un comitet al cărui preşedinte e Raed Afarat. Acesta este parcursul pe care l-a avut fiecare chestiune care a ţinut de carantinare sau de pandemie.

- Şi dacă era o problemă cu acel ordin, într-o echipă lucrurile se rezolvă în 15 minute, ordinul poate fi abrogat, nu producea efecte imediate, nu carantina nicio localitate, stabilea nişte date.

- Despre decizia privind numirea unui titulat la MS sau ieşirea de la guvernare - E o decizie grea şi care se va lua la nivelul conducerii USR PLUS. Cîţu nu e premierul de care România are nevoie în acest moment. Cele întâmplate recent arată o lipsă de maturitate politică şi mai mult decât atât şi arată şi felul în care dumnealui înţelege să ia decizii care pun în pericol guvernarea. Ce a fost şocant pentru mine a fost că nu am avut nici măcar o discuţie. Să nu ai niciun fel de discuţie, nu a răspuns la telefon.

- Ce va face mai departe - E o chestinue asupra căreia să decid ce voi face mai departe. Mi-e clar că vreau să ajut la schimbarea lucrurile în sănătate. E ceva dincolo de titlul de polician sau de ministru. E rostul găsit până acum pentru viaţa mea.

- Când o ţară are mai multe centre închise decât deschise, ceva e în neregulă. Asta a fost situaţia în ianuarie. Analizaţi datele şi vedeţi care e interesul oameniloir şi dacă este servit de o anumită strategie.

- Vedeţi reacţia după publicarea acelor date. Reacţia de atunci ar trebui să spună care sunt problemele. Interesele din sănătate, dacă ne uităm la un manager schimbat, să vedem al cui a fost al cel manager, care sună la partid, şi partidul se arată supărat. Nu vorbesc ce USR PLUS. Dacă nu ar fi un interes financiar, care ar fi supărarea?

Ideea că funcţiile din sănătate se împart la nivel local aşa cum a fost, am asistat şi acum la discuţii la nivel local, e ceva ce pentru noi a fost inacceptabil şi aşa trebuie să rămână.

- Responsabile pentru ce s-a întâmplat în sănptate sunt toate partidele care au fost până acum la conducere. Pot număra pe degete şefii de DSP care nu au carnet de partid. Lucrul acesta nu e în regulă, schimbarea lor poate duce la o reacţie politică, deciziile lor trec prin filtrul politic.

- Următorul ministru sper să comunice mai bine. Sper să nu mai poată fi demis de cineva care are o problemă personală sau sugerată de partid. Dacă nu avem stabilitate la nivel MS şi nu va avea suportul necesar pentru a face modificări în sistem, atunci lucrurile nu se vor schimba şi oamenii vor muri. Pentru că nişte partide şi-au împărţit caşcavalul

- Puteţi fi un politician mai bun? Nu am nicio îndoială

- V-a învins sistemul? Haideţi să nu luăm citate vechi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233