dobroge.tv

Live

După frig, meteorologii se așteaptă la temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în zilele următoare

După frig, meteorologii se așteaptă la temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în zilele următoare
29 aprilie 2021
Redactia DTV
Publicitate

După frigul din ultimele zile, meteorologii se așteaptă la temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în zilele următoare. În schimb, instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară. Vorbim de averse, fenomene electrice, vânt puternic și grindină. Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 de ce se întâmplă aceste treceri bruște de la o extremă meteo la alta.

"E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă. Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal”, a spus Bojariu.

„Primăvara este un anotimp capricios în sine, numai că aceste capricii depășesc ceea ce ar fi fost în firea lucrurilor acum mai multe decenii. Este și acesta un semn că se schimbă și tiparul vremii, nu avem doar o încălzire graduală, ci avem de-a face efectiv cu o modificare în felul în care se transferă energia în sistemul climatic”, a adăugat ea.

Bojariu spune că astfel de contraste apar la nivel global și că ne putem aștepta la tot mai multe fenomene meteo extreme.

În plus, a spus climatologul, există o tendință de a se înregistra temperaturi din ce în ce mai ridicate în lunile de vară, ceea ce ar putea determina o scădere a rezervei de apă în sol și, în consecință, secetă.

„Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe. E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României. Cum a fost anul trecut: am avut secetă pe sud și est, în schimb am avut inundații și depășiri de recorduri în vest-sud vest”, a adăugat ea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233