dobroge.tv

Live

SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINI

Ce semnificaţie are Sâmbăta Mare - Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim în această seară. Tradiţii, superstiţii, obiceiuri și ce NU e bine să faci astăzi

Ce semnificaţie are Sâmbăta Mare - Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim în această seară. Tradiţii, superstiţii, obiceiuri și ce NU e bine să faci astăzi
01 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște și este, de obicei, ziua în care se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit.

Credincioșii trebuie să se roage în Sâmbăta Mare, rememorează patimile suferite de Mântuitorul Iisus Hrisos și se pregătesc pentru noaptea de Înviere, de unde vor lua lumină, un eveniment extrem de important.

Tradiția spune că această zi este ultima în care trebuie să ne pregătim pentru Paște, astfel că gospodinele trebuie să pună la punct curățenia din casă și să termine de făcut preparatele pentru masa de sărbătoare.

Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă. Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăși noi, atât pentru ele cât și pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paști.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

Creștinii trebuie să rostească rugăciuni și să-și amintească de patimile pe care le-a suferit Iisus Hristos.

Gospodinele trebuie să termine cu gătitul și curățenia în această zi, în care se pregătesc cele mai multe dintre preparatele tradiționale pentru masa de Paște alături de cei dragi.

Femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor și fac ultimele modificări pentru hainele noi care vor fi purtate în zilele de Paște. În plus, aceasta este și ultima zi în care se sacrifică mieii.

Se spune că femeile trebuie să aibă cel puțin o cămașă nouă de Paști, iar bărbații o pălărie nouă. Este ultima zi în care se îmbracă haine de doliu, care vor fi schimbate cu unele noi în ziua Învierii Domnului.

Înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească coșul cu bucate pe care îl vor duce la biserică, unde va fi sfințit de către preot. În coș trebuie să existe un ștergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt și vin. Acest obicei se practică, în special, la țară.

Noapte de sâmbătă spre duminică se spune că se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa în care au locuit înainte de a pleca spre eternitate.

Superstiții în Sâmbăta Mare

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr său păr sănătos.

În momentul în care se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Nu în ultimul rând, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Ce NU trebuie să faci în Sâmbăta Mare

Se spune că „dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe”, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

De asemenea, dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

Nu în ultimul rând, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Lumina sfântă, adusă de la Ierusalim

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, pe Aeroporrtul Otopeni, va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Patriarhia Română a anunţat că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca de obicei, la Aeroportul Internaţional Otopeni, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi fiecărei parohii.

În aceeaşi seară, în intervalul orar 19.30 - 20.30, va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Slujba de Înviere la Constanța

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va aduce şi în acest an Lumina Sfântă de pe mare şi apoi va merge în procesiune către Catedrala Arhiepiscopală. El estimează că, acolo, 20.000 de persoane vor putea asista la manifestările religioase.

ÎPS Teodosie a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Sfânta Lumină va fi adusă în România de la Ierusalim.

El a prezentat şi care va fi programul în seara de Înviere la Constanţa.

Programul în seara de Înviere este cel tradiţional. Voi veni cu Sfânta Lumină cu o barcă şi voi ieşi cu Lumina, voi începe să vă vorbesc puţin de Lumina care a fost adusă pe mare de Sfântul Apostol Andrei, apoi voi veni în procesiune în timp ce la Catedrală se vor cânta cântările specifice şi voi da Lumină la 23.45 şi apoi vom face cele se cuvin, se va citi Sfânta Evanghelie, se va începe slujba şi slujba o vom face afară. Vom da şi Paşte, pregătim Paştele şi sperăm să le fie tuturor bine şi la ora 12 în ziua de Paşte voi face slujba Vecerniei, numită în popor a doua Înviere. Cred că vom da şi un concert cu ocazia aceasta, la slujba Vecerniei, şi vom împărţi nişte daruri cum o făceam la Casa de Cultură. Acum nu mai putem să mergem acolo, dar este destul de larg în parcul Catedralei şi după slujbă vom avea acea întâlnire de taină şi va fi şi un concert frumos”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

El a explicat că din Portul Tomis credincioşii vor veni pe jos de la Catedrala Arhiepiscopală.


Sursă foto: Digi24

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233