dobroge.tv

Live

SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINI

Peste 20.000 de persoane așteptate la Slujba de Înviere de la Constanța: program, restricții de circulație și recomandări ale autorităților

Peste 20.000 de persoane așteptate la Slujba de Înviere de la Constanța: program, restricții de circulație și recomandări ale autorităților
01 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, pe Aeroportul Otopeni, va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

„Pentru Sărbătoarea Paştilor, ca în fiecare an, vom avea parte de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim prin purtarea de grijă a Patriarhiei Române. Fiecare eparhie va trimite delegaţi ca să ia Lumina de la Aeroportul Otopeni”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va aduce şi în acest an Lumina Sfântă de pe mare şi apoi va merge în procesiune către Catedrala Arhiepiscopală. El estimează că, acolo, 20.000 de persoane vor putea asista la manifestările religioase.

ÎPS Teodosie a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Sfânta Lumină va fi adusă în România de la Ierusalim.

El a prezentat şi care va fi programul în seara de Înviere la Constanţa.

Programul în seara de Înviere este cel tradiţional. Voi veni cu Sfânta Lumină cu o barcă şi voi ieşi cu Lumina, voi începe să vă vorbesc puţin de Lumina care a fost adusă pe mare de Sfântul Apostol Andrei, apoi voi veni în procesiune în timp ce la Catedrală se vor cânta cântările specifice şi voi da Lumină la 23.45 şi apoi vom face cele se cuvin, se va citi Sfânta Evanghelie, se va începe slujba şi slujba o vom face afară. Vom da şi Paşte, pregătim Paştele şi sperăm să le fie tuturor bine şi la ora 12 în ziua de Paşte voi face slujba Vecerniei, numită în popor a doua Înviere. Cred că vom da şi un concert cu ocazia aceasta, la slujba Vecerniei, şi vom împărţi nişte daruri cum o făceam la Casa de Cultură. Acum nu mai putem să mergem acolo, dar este destul de larg în parcul Catedralei şi după slujbă vom avea acea întâlnire de taină şi va fi şi un concert frumos”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

El a explicat că din Portul Tomis credincioşii vor veni pe jos de la Catedrala Arhiepiscopală.

Respectarea măsurilor impuse de autorități

Întrebat cum vor respecta credincioşii distanţarea, ÎPS Teodosie a răspuns: „Ştiu ei ce să facă. Sunt şi forţele de ordine, e atât de larg, au loc 20.000 de oameni aici. (...) Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere la malul mării, toţi care doriţi sunteţi bineveniţi şi nu cred că nu va fi loc pentru câţi veniţi. Este loc de cel puţin 20.000 de oameni pentru că avem şi partea de pe faleză, poate vom pune şi ecran dacă va fi cazul. Ne vom pregăti să aibă loc toţi credincioşii”.

El a fost întrebat cum de au acceptat autorităţile să ridice restricţiile de circulaţie în noaptea de Înviere şi ce ar fi făcut dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Dumnezeu i-a luminat. Eu tot timpul mă rog pentru autorităţi, nu îi judec, ele răspund pentru faptele lor. Ei nu sunt acolo fără voia lui Dumnezeu şi rugăm pe Dumnezeu întotdeauna să le dea înţelepciune ca să chibzuiască cum este bine pentru credincioşi. (...) Dacă erau restricţii, mergeam prin restricţii fără să fim restricţionaţi”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Restricții de circulație în zona peninsulară

Primăria municipiului Constanța anunță că în perioada 01 mai, ora 22:00 - 02 mai, ora 02:00, vor fi instituite restricții de circulație în zona peninsulară, după cum urmează:

  • pe strada Arhiepiscopiei, tronsonul delimitat de strada Profesor Doctor Ion Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta;
  • pe bulevardul Regina Elisabeta, tronsonul cuprins între zona Poarta 1 Port și Comandamentul Flotei, cu excepția riveranilor și a mașinilor de aprovizionare.

Sâmbătă, 01 mai, în curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” va fi oficiată slujba religioasă. Începând cu ora 23:00 un grup de preoți se va deplasa către Faleza Cazinoului din Constanța pentru întâmpinarea Ierarhului Tomisului ce va aduce „Sfânta Lumină” după care se va reveni către altarul de vară situat în curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru a distribui lumina sfântă și pâinea sfințită.

Peste 1.200 de polițiști vor fi pe străzi, de Sărbătorile Pascale

Poliţiştii constănțeni, împreună cu jandarmi, pompieri, polițiști locali și polițiști de frontieră sunt la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, în contextul sărbătorilor pascale ortodoxe.

În perioada 30 aprilie - 3 mai 2021, peste 1.200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase etc.) vor acționa pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, prevenirea faptelor antisociale și pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

Forțele de ordine vor fi prezente în zona lăcașurilor de cult de pe raza județului, pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite.

De asemenea, polițiștii rutieri vor asigura fluidizarea traficul rutier, totodată fiind desfășurate acțiuni pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, respectiv depășirea limitei de viteză și consumul de băuturi alcoolice.

Polițiștii și jandarmii vor acționa în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun, pe terase, în parcuri, zone turistice, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru prevenirea faptelor antisociale.

În noaptea de Înviere respectiv 1/2 mai, circulația va fi permisă în intervalul orar 20.00-05.00 doar pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Reamintim că purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice este obligatorie, inclusiv în zona lăcașurilor de cult și pe timpul oficierii slujbelor religioase.


Sursă foto: Playtech.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233