dobroge.tv

Live

SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINI

Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Tradiții, obiceiuri, superstiții și ce NU e bine să faci în prima zi de Paște

Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Tradiții, obiceiuri, superstiții și ce NU e bine să faci în prima zi de Paște
02 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Învierea Domnului (Paștele) este cea mai importantă sărbătoare creștină. Paștele celebrează învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după ce a fost răstignit pe cruce.

Cea mai veche celebrare documentată a Paștelui datează din secolul al II-lea, deși comemorarea Învierii Domnului a avut loc cel mai probabil mult mai devreme. Denumirea de Paște provine din latinescul pascha și pessach în limba ebraică.

Sărbătoarea aceasta este cea mai mare pentru că este împlinirea noastră. Momentelor spre mântuire, este Învierea Domnului, când Hristos, ieșind din mormânt ca un mire, cum spune cântarea, a biruit porțile Iadului și moartea și păcatul. L-a iertat și ne-a dăruit nouă, tuturor, înviere și viață veșnică.

Sărbătoarea Paștilor este sărbătoarea dragostei, a păcii și a bucuriei. A adus Hristos, cel înviat pacea între cer și pământ, pacea între noi, oamenii, să înviem cu Hristos pentru bucuria adevărului și a vieții celei veșnice. Hristos a Înviat!”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Traiții și obiceiuri de Paști

Tradiția mai spune că în dimineața Paştelui e bine să priveşti prima dată într-un vas cu apă neîncepută. Astfel, vei avea vederea bună în tot restul anului care urmează.

Toată familia mănâncă din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai ”cap cu cap”, în a doua zi, ”cap cu dos”, iar în a treia zi ”dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veți căsători curând.

La această sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru că în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

În unele regiuni se mai spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, semne ale sănătății, prosperității şi sporului în toate.

Superstiții de Paști

La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

Se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Ce să NU faci în prima zi de Paști

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. În caz contrat, o să transpiri tot anul, potrivit tradiției populare autohtone.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233