dobroge.tv

Live

Măsuri de precauție luate le Microrezervația din Constanța, în contextul apariției focarului de gripă aviară în județul Mureș

11 mai 2021
Publicitate

Autoritățile sunt în alertă după ce a fost depistat un focar de gripă aviară la nivel național. La Constanța, au fost luate anumite măsuri. Inclusiv reprezentanții microrezervației sunt vigilenți, deoarece aici se află o gamă variată de păsări care ar putea fi în pericol. În județul Mureș, 180 de mii de păsări au fost deja incinerate, iar autoritățile se tem să nu se ajungă în această situație și la Constanța.

Rațe, gâște și lebede sunt doar câteva dintre speciile care ar putea fi afectate de noua tulpină de gripă aviară, spun specialiștii.

Este un virus care are și o capacitate foarte mare de recombinare, prin faptul că materialul genetic este fragmentat, este din bucățele, ca și cum ar avea cromozomi”, a declarat Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.

La Microrezervație, s-au luat toate măsurile de precauție. Cele mai predispuse sunt păsările acvatice, iar acestea beneficiază de o atenție suplimentară acum. Păsările au fost separate și izolate unele de altele, deoarece virusul de gripă aviară este foarte contagios.

Cine are păsări, în special păsări de apă, nu le lasă să iasă din curte. Nu trebuie să le mai lase, cel puțin 30 de zile de acum în colo să iasă din curte. În cazul nostru, le ținem închise. Păsările sălbatice să nu fie stimulate în vrun fel să se locheze în zonele apropiate celor domestice”, a mai declarat Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.

Autoritățile au emis o serie de reguli clare, valabile o lună, ca să evite apariția noilor focare.

Suspendarea activității comerciale cu păsări vii, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. De asemenea, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate poate fi atestată”, a declarat Irina Topoleanu, purtător de cuvânt DSVSA Constanța.

Și constănțenii sunt mai atenți în această perioadă. Ei cumpără carnea de pasăre doar în anumite condiții și spun că verifică atent datele de pe ambalaj.

Tot de la magazin, de aici de la piață”, spune un constănțean.

Mă uit să văd dară are un termen de garanție, ceva. Dacă e și ambalată e și mai bine”, spune un alt constănțean.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța îi roagă pe fermierii din industria avicolă să respecte toate normele de protecție pentru a împiedica răspândirea bolii. Focarele de gripă aviară înseamnă pagube economice enorme.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233