dobroge.tv

Live

Alte 15 containere, cu aproximativ 300 de tone de deșeuri, descoperite în Portul Constanța Sud Agigea

14 mai 2021
Publicitate

Ultimele 15 de containere cu deșeuri din cele 90 au fost deschise astăzi de oamenii legii în Portul Constanța Sud Agigea. Sacii erau plini cu materiale din plastic și metal. Iar fenomenul nu pare să se oprească aici. Tot astăzi, polițiștii de frontieră au oprit la timp alte patru tiruri cu deșeuri provenite din Bulgaria care urmau să ajungă la o firmă din Călărași. Motivul pentru care țările din Europa aleg România sunt prețurile mici. 30 de euro costă prelucrarea unei tone de gunoi, de aproape 20 de ori mai puțin față de celelalte state.

Fenomenul deşeurilor aduse în România din alte țări nu pare să se oprească prea curând!

Ultimele 15 containere au fost deschise astăzi de oamenii legii. Și în acestea au fost găsite deșeuri care nu pot fi reciclate.

Este vorba de alte aproximativ 300 de tone de gunoi descoperite de comisarii de la Garda de Coastă în containerele din Portul Constanța Sud Agigea.

Jumătate din tabelul lui Mendeleev îl avem acolo cel puțin. Se descompun foarte greu iar atunci când se descompun, poluează totul, inclusiv apa, pânza freatică. Am văzut în multe locuri când sunt amestecate cu pământ, iar în timp acestea sunt distruse și bucățile acelea de deșeuri ajung să fie particule de praf și să le inhalăm”, a declarat cms. general Octavian Berceanu, șef Garda Națională de Mediu.

Pentru ca aceste deșeuri periculoase să nu mai ajungă la noi, ar trebui achiziționate scanere pentru verificarea în timp real al containerelor. România este una dintre cele mai ieftine ţări unde gunoaiele pot fi depozitate şi neutralizate.

Soluția este clară. Nu permitem niciunei încărcături să ajungă la noi în țară. Le avem noi pe-ale noastre și cu greu reușim să le facem managementul corespunzător. În spatele acestor deșeuri, în general, stau structuri de crimă organizată, procuratura să vadă ce se întâmplă”, a mai declarat cms. general Octavian Berceanu, șef Garda Națională de Mediu.

Nu este o singură lege. Avem lege privind regimul deșeurilor, avem legea apelor, avem lege privind protecția mediului. Problema este că legea este în sine incompletă și cu multe găuri de conținut. Sunt foarte multe chestiuni care pot fi reglementate rapid și eficient de către factorul de decizie legislativă”, a declarat Teodor Niță, procuror.

Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania și Canada sunt doar câteva din țările care exportă deșeuri în țara noastră.

Se plătește cu ceea ce respirați dumneavoastră, cu ce respir eu. Din punct de vedere juridic sunt tratamente judiciare de până la cinci-șapte ani de detenție dar nu încălzește pe nimeni faptul că stau oamenii la pușcărie, ci că sunt mii de tone de deșeuri care vin și rămân aici 2.000 de ani”, a mai declarat Teodor Niță, procuror.

Cele 90 de containere deșeuri care au venit din Germania urmau să ajungă la o firmă din Prahova. Polițiștii de frontieră sub coordonarea procurorului de caz au deschis un dosar de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și regimului deşeurilor. După finalizarea anchetei, bunurile vor fi returnate.

În plus, încă patru tiruri cu deșeuri de șpan din Bulgaria au fost oprite vineri în punctul de trecere Vama Veche de către polițiștii de frontieră și comisarii Gărzii de Mediu înainte ca acestea să intre în țară. Acestea trebuiau să ajungă la o societate comercială din Călărași. Continuă cercetările și în acest caz.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233