dobroge.tv

Live

Raluca Turcan: Nu creştem vârsta de pensionare obligatoriu, ci opţional

Raluca Turcan: Nu creştem vârsta de pensionare obligatoriu, ci opţional
27 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit joi, la Europa FM despre noua lege a pensiilor, precizând că nu se va creşte vârsta de pensionare în mod obligatoriu, ci opţional, urmărindu-se stimularea oamenilor astfel încât aceştia să rămână în activitate, scrie Adevărul.

Într-o dezbatere de reformă, evident că discuţiile sunt diverse, însă pe fond, noi cu Uniunea Europeană avem obligaţia să comunicăm foarte clar şi foarte asumat. Am stabilit reperele care vor sta la baza noii Legi a pensiilor şi în aceste repere nu vorbim de creşterea obligatorie a vârstei de pensionare, vorbim de stimularea rămânerii în activitatea profesională, opţional”, a declarat Raluca Turcan la Europa FM.

Totodată, ministrul a precizat că nu se discută despre creşterea stagiului minim de cotizare pentru a avea acces la sistemul de pensie.

Ministrul Muncii susţine că două sunt motivele pentru care sistemul de pensii trebuie urgent schimbat: inechitatea crasă, adică oameni cu aceeaşi pregătire au pensii mult diferite, ceea ce a dus la procese în lanţ şi în al doilea rând, nevoia de a plăti tot mai multe pensii, unele uriaşe, când contributorii sunt mai puţini:

Deficitul anul acesta este unul într-o creştere semnificativă faţă de anul 2019 şi se ridică la 16,7 miliarde de lei, în condiţiile în care, în anul 2019, era de 3 miliarde de lei şi atunci au început cei din fosta guvernare să vorbească de majorări de pensii de 40%. Aceşti 16,7 miliarde de lei reprezintă suma care se transferă de la bugetul de stat către bugetul de asigurări sociale, adică bugetul în care se colectează contribuţiile de la cei care se află astăzi în activitatea profesională. Noi transferăm din taxele şi impozitele tuturor românilor 16,7 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat, pentru plata pensiilor.

Reforma pur şi simplu reprezintă o necesitate pentru sustenabilitatea sistemului de pensii. Noi avem anul acesta un buget mai mare faţă de anul trecut cu 7,7 miliarde de lei, ajungând la 87,47 de miliarde de lei. Dacă noi nu am face nimic şi am lăsa legislaţia făcută de PSD în vigoare, la anul ar trebui să plătim 138 de miliarde de lei, ceea ce ar conduce la un blocaj financiar. Asta, în condiţiile în care la calculul pensiei nu se iau toţi factorii de contributivitate pe care oamenii i-au avut în decursul activităţii.

Reformă constă în: reducem inechităţile, vor creşte mai mult pensiile mai mici, astfel încât noi să putem să păstrăm şi să stabilizăm cuantumul cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut. Deasemenea, stopăm procesele câştigate în instanţă şi pierdute de statul român. Scoatem impredictibilitatea din calculul pensiilor, găsind o formulă legală, stabilă, de majorare a pensiilor ulterior, după finalizarea legii

S-a ajuns la un astfel de deficit pentru că pensiile au crescut în bloc, spune ministrul Muncii, cu acelaşi procent şi pentru cei cu pensii mici şi pentru cei cu pensii de zeci de mii de lei.


Sursă foto: Facebook Raluca Turcan

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233