dobroge.tv

Live

TULCEA. Platformă româno-ucraineană de notificare a situaților de urgență în Delta Dunării

TULCEA. Platformă româno-ucraineană de notificare a situaților de urgență în Delta Dunării
03 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, din judeţul Tulcea, şi Departamentul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al regiunii Odessa, Ucraina, au început testarea unei platforme comune de notificare a situaţiilor de urgenţă, realizată în cadrul proiectului "Joint Emergency Response Across Danube - JERAD 2Soft/4.2/70", finanţat de Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Proiectul început în luna februarie a anului trecut, se va încheia pe data de 25 februarie 2022 şi şi-a propus să dezvolte o platformă de notificare comună ca instrument al procesului decizional în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte transfrontaliere, să crească nivelul de cooperare transfrontalieră prin ateliere şi exerciţii comune şi să majoreze capacitatea operaţională a celor două instituţii prin achiziţia de vehicule speciale performante.

Platforma comună de notificare este deja finalizată şi trecem la testarea acesteia de către personalul din cadrul dispeceratelor. Această platformă va fi operaţională la momentul finalizării proiectului. Acum facem toate testările şi ajustările necesare pentru că avem tot interesul ca beneficiarii, personalul din dispecerate, să identifice lacunele pentru a avea un instrument de lucru cât mai util”, a declarat, joi, în timpul unei conferinţe de presă managerul proiectului JERAD din partea ISU Delta, Cristea Gugoaşă.

La rândul lui, managerul proiectului din partea Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al regiunii Odessa, Ucraina, Mykola Yalovyy, a subliniat importanţa acestei platforme comune.

Aceasta este singura platformă comună pentru schimbul de informaţii atât de necesare la nivel local, regional, în zone cu situaţii climaterice foarte schimbătoare. Cel mai mare avantaj pentru noi în acest proiect este posibilitatea de colaborare şi intervenţie comună în situaţii de urgenţă. Am făcut cunoştinţă cu posibilităţile de intervenţie a colegilor noştri, le vom prezenta posibilităţile noastre şi vom putea lua decizii corecte de intervenţii în situaţii excepţionale”, a afirmat Mykola Yalovyy.

Potrivit inspectorului şef al ISU Delta, Daniel Petrov, ultima acţiune comună desfăşurată de cele două instituţii de pe malurile Dunării a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când pe braţul Chilia au fost observate mai multe obiecte plutitoare.

Acea situaţie a fost gestionată cu succes şi a arătat că este nevoie şi poate fi o comunicare mai bună între părţi, că această platformă de comunicare comună este necesară”, a mai spus managerul proiectului din partea Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al regiunii Odessa, Ucraina.

În cadrul proiectului atât partea română, cât şi cea ucraineană au început demersurile de achiziţie a unor utilaje performante de intervenţie, iar la finele anului va avea loc un exerciţiu comun la care vor participa 70 de salvatori români şi 30 ucraineni.

ISU Delta a organizat joi o conferinţă de lansare a proiectului JERAD în timpul căreia reprezentanţii Consiliului Judeţean au amintit şi alte proiecte derulate în parteneriat cu Ucraina, iar prefectul Marcel Ivanov a subliniat importanţa relaţiilor româno-ucrainene.

Siguranţa naţională este întotdeauna determinată şi de o bună colaborare între statele vecine, atât pentru prevenirea dezastrelor naturale şi antropice, cât şi pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă prin acţiuni comune”, a precizat prefectul Marcel Ivanov, în timpul conferinţei de lansare a proiectului.

Valoarea totală a proiectului JERAD este de 555.555,55 euro, din care suma de 415.555,55 de euro revine partenerului român. Finanţarea este acordată prin Programul operaţional comun România-Ucraina 2014-2020.

Proiectul avea iniţial o durată de 18 luni, dar din cauza pandemiei de COVID-19 aceasta a fost prelungită până la 24 de luni.


Sursă foto: Agerpres

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233