dobroge.tv

Live

În timpul pandemiei COVID-19, două tulpini de virusuri gripale ar fi dispărut

În timpul pandemiei COVID-19, două tulpini de virusuri gripale ar fi dispărut
08 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

În timpul pandemiei COVID-19 a existat o transmisibilitate atât de redusă a gripei, încât unele tipuri de virusuri gripale s-ar putea să fi dispărut. Astfel, cazurile de gripă au scăzut la valori minime istorice - un fenomen pe care experții îl atribuie purtării măștilor și altor măsuri de precauție pentru combaterea noului coronavirus. Interesant este că două tipuri de virusuri gripale nu au mai apărut nicăieri în lume de un an, nefiind raportate cazuri de îmbolnăvire din cauza acestora, scrie Live Science, citat de digi24.ro.

Experții nu știu încă dacă aceste tipuri de gripă au dispărut de tot, dar dacă este așa, ar fi mult mai ușor de realizat vaccinurile gripale și de stabilit tulpinile cărora se adresează.

Două familii de virusuri gripale cauzează gripa sezonieră: gripa A și gripa B. Virusurile gripale A sunt împărțite în „subtipuri” bazate pe două proteine ​​de pe suprafața lor cunoscute sub numele de hemagglutinină (H) și neuraminidază (N), potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor. În prezent, H1N1 și H3N2 sunt încă în circulație. Virusurile gripale B, pe de altă parte, nu au subtipuri, dar sunt împărțite în două ramuri cunoscute sub numele de B - Yamagata și B - Victoria. O tulpină de H3N2, cunoscută sub numele de 3c3.A, nu a mai fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru linia B - Yamagata.

"Cred că are o șansă ca acestea să dispară", spune Trevor Bedford, biolog la centrul de cercetare din Seattle, referindu-se la H3N2.

La rândul lui, Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină din New York, a spus referitor la tulpina B - Yamagata: "Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară".

"Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum", a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233