Live

DIRECTIVĂ A COMISIEI EUROPENE

O serie de produse din plastic vor dispărea complet din magazine, restaurante sau terase, în mai puțin de o lună

Paiele, paharele și farfuriile din plastic sunt doar câteva din articolele care vor dispărea din rafturile magazinelor, de pe terese ori din restaurante începând cu 3 iulie. Măsura vine ca urmare a unei decizii implementate la nivel european pentru protecția mediului înconjurător. Procesul de înlocuire al acestora cu farfurii, tacâmuri sau caserole din materiale ecologice va aduce o serie de scumpiri spun producătorii și comercianții.

O serie de produse vor dispărea în mai puțin de o lună de pe piață. Din 3 iulie nu vom mai găsi în magazine bețișoare pentru urechi, tacâmuri și farfurii din plastic.

E foarte bine. Dacă ar fi după mine, eu aș scoate complet plasticul de la ambalaje, pentru că e o sursă de poluare”, spune un constănțean.

Este un câștig pentru toți. În sensul că se degradează foarte greu și este nociv pentru organism. Așa că, de peste tot, ar trebui scoase toate plasticele. Inclusiv în îmbrăcăminte”, spune o constănțeancă.

Orice material plastic poluează și se distruge extrem de greu. Normal că suntem de acord cu scoaterea paielor și a plasticelor din uz”, spune o altă constănțeancă.

Începând cu 3 iulie anul acesta, mai multe produse de plastic de unică folosință vor fi interzise și vor dispărea din magazine. Restaurantele, astfel, mai concret care fac livrări la domiciliu sunt nevoite să renunțe la tacâmurile și caserolele din plastic și să se reorienteze la ambalaje biodegradabile, cum ar fi din trestie de zahăr, hârtie, amidon de porumb, bambus”, a declarat cms.șef Steluța Popescu, director Garda de Mediu Constanța.

Paiele din plastic vor deveni istorie în restaurante. Acestea sunt și cele mai des întâlnite obiecte, în speciale atunci când comandăm frappeuri, limonade sau freshuri de portocale. În locul lor vor fi folosite paie biodegradabile.

Investiția în tacâmuri, paie sau caserole din materiale biodegradabile este mai mare decât în articolelor din plastic. Paiele de carton de pildă, se înmoaie în băutură, dar există şi varianta celor din sticlă, care pot fi spălate şi refolosite. Odată cu această măsură, ne așteptăm și la creșteri de prețuri în magazine și restaurante.

În acest moment folosim paiele tradiționale, acestea de plastic. Din data de 3 (iulie - n.red) ne vom conforma și vom folosi paiele acelea tradiționale, din carton. Ele vor ajunge undeva la 20% față de un pai normal, ca și preț”, a declarat Marius Vizitiu, șef sală restaurant.

Din păcate, materialele din polimeric artificial sau diversele varietăți din plastic sunt cele mai numeroase și de pe plajele românești.

Procentul se situează undeva la 79-86% din totalul de deșeuri. De exemplu, în sesiunea din aprilie am avut 79% doar elemente din plastic. Din păcate, cele mai numeroase sunt și cele de unică folosință, cum sunt paharele, recipientele pentru alimente. Avem de asemenea elemente de risc pentru sănătatea umană dar și pentru fauna marină, cum sunt bețișoarele pentru urechi, care sunt la fel de numeroase pe plajele românești, avem și paiele și agitătoarele pentru băuturi, PET-uri”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect ONG Mare Nostrum.

Statistica este îngrijorătoare când ne referim la protecția mediului întrucât plasticul se descompune în aproximativ 450 de ani. România a avut doi ani la dispoziţie să ia aceste măsuri impuse printr-o directivă din 2019 a Comisiei Europene.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

emotii-pentru-elevii-de-clasa-a-viiia-astazi-are-loc-proba-la-limba-si-literatura-romana-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-examen-ghidul-elevului

Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a. Astăzi are loc proba la Limba şi literatura română - tot ce trebuie să ştii despre examen. GHIDUL ELEVULUI

Astăzi începe Examenul de evaluare naţională cu proba de Limba şi literatura română, fiind înscrişi 131.177 de...

solstitiul-de-vara-astazi-este-cea-mai-lunga-zi-din-an

Solstiţiul de vară: astăzi este cea mai lungă zi din an

Astăzi, la ora 06:32, a avut loc solstiţiul de vară. Astfel, ziua de 21 iunie este  cea mai lungă din an...

un-nou-cod-galben-de-ploi-in-dobrogea-sa-atins-deja-un-record-cea-mai-ploioasa-luna-iunie-din-istoria-masuratorilor-meteorologice-

Un nou cod galben de ploi. În Dobrogea s-a atins deja un record: cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice

Ploile și instabilitatea atmosferică vor continua și în următoarele 24 de ore. Rămâne în vigoare, până luni...

judetul-constanta-o-fata-de-13-ani-a-disparut-de-acasa-daca-ati-vazuto-sunati-la-112

JUDEŢUL CONSTANŢA. O fată de 13 ani a dispărut de acasă. Dacă aţi văzut-o, sunaţi la 112

În seara de duminică, 20 iunie, în jurul orei 22.10, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța...

de-la-ora-1100-judetul-constanta-intra-sub-cod-galben-de-ploi-frecvente-descarcari-electrice-vant-si-grindina

De la ora 11:00, JUDEŢUL CONSTANŢA intră sub cod galben de ploi, frecvente descărcări electrice, vânt şi grindină

Constanţa nu scapă de vremea instabilă. De la ora 11:00, intră în vigoare un nou cod galben de instabilitate...

vremea-rea-a-facut-ravagii-in-tara-33-de-localitati-din-12-judete-devastate-de-inundatii-tornade-surprinse-in-trei-judete-video

Vremea rea a făcut ravagii în ţară. 33 de localităţi din 12 judeţe, devastate de inundaţii; tornade surprinse în trei judeţe - VIDEO

Vremea rea a făcut ravagii în ţară. Doi oameni din Neamţ şi Bacău au murit înghiţiţi de viituri, iar un altul...

video-soferul-unui-bmw-si-iubita-lui-aplica-o-corectie-in-trafic-un-cuplu-de-intelectuali-sa-gandit-sa-ii-dea-o-lectie-de-bune-maniere-unui-sarac-cu-logan

VIDEO. Şoferul unui BMW şi iubita lui aplică o ''corecţie'' în trafic: ''Un cuplu de intelectuali s-a gândit să îi dea o lecție de bune maniere unui sărac cu Logan''

Scene revoltătoare s-au petrecut pe o stradă din București, unde un șofer a fost blocat în trafic de un altul și...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233