dobroge.tv

Live

IMAGINI ȘOCANTE

Conducătorul unei ambarcațiuni, surprins în timp ce lovește puternic un stol de pelicani din Delta Dunării

11 iunie 2021
Publicitate

Imagini greu de privit surprinse în Delta Dunării. În mai multe fotografii postate pe o rețea de socializare se vede cum conducătorul unei ambarcațiuni cu turiști intră în plin într-un stol de pelicani care se aflau pe unul dintre lacurile Deltei. Proprietarul firmei care deține barca spune că șoferul vinovat a fost concediat și le cere scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru acest incident neplăcut.

În fotografiile care au ajuns virale pe o pagină de socializare se vede clar cum o barcă cu motor, care avea la bord mai mulți turiști intră cu viteză într-un stol de pelicani. Imaginile au stârnit rapid indignarea iubitorilor Deltei Dunării, care califică gestul drept o rușine și cer autorităților să ia măsuri și ridicarea licenței de transport pentru cel în cauză. Proprietarul firmei care deține ambarcațiunea se scuză public și spune că șoferul a fost concediat.

Ce explicații să-mi dea? Credeți că la noi se găsesc conducători pe toate drumurile? Ei sunt plătiți la cursă. A venit, l-ai certat, a plecat la altul. Ce credeți că se întâmplă? Toată mizeria o trag eu. Nu conducătorul sau altcineva. Ce e de zis? S-au luat măsuri, șoferul a fost dat afară”, a declarat Dan Zvanof, proprietar ambarcațiune.

Delta Dunării este paradisul pelicanilor de mai bine de 100 de ani. La ultimul recensământ efectuat în 2018, biologii au identificat 657 de exemplare, ceea ce situează Delta românească pe locul secund între coloniile de pelicani din Europa, după Prespa din Grecia.

Păsările, care atunci când sunt speriate cu ambarcațiuni, își părăsesc locul de cuibărire. E primăvară. Acum au pui, ai cuiburi făcute. Ei când stau într-un anumit loc, nu stau degeaba. Ori că este pește, ori că au cuiburi în apropiere”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.

Incidentul a deschis și o discuție mai veche despre ambarcațiunile de mare viteză care circulă pe canalele și lacurile Deltei. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării atrage atenția că excursiile de o zi cu bărci rapide afectează atât fauna, cât și mediul și le-a calificat drept toxice pentru natură. Și asta pentru că, din dorința de a le arăta turiștilor cât mai mult din frumusețile Deltei, barcagiii nu mai țin cont de nicio regulă.

Am văzut. Foarte mulți iubitori ai Deltei ne-au semnalat aceste aspecte. Este încă unul dintre motivele pentru care nu agreăm aceste excursii de o zi. La fel cum nu agreăm această dorință a unor conducători de șalupe de a face spectacol pentru turiști, afectând iremediabil atât fauna cât și habitatele din Deltă”, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Motoarele mai mari de 20 de cai putere ar trebui interzise pe lacuri”, spune unul dintre cei care a comentat pozele apărute online, în timp ce altul cere radare și mai mulți oameni ai legii care să țină fenomenul sub control.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233