dobroge.tv

Live

MAE explică situația trupului neînsuflețit al comandantului de navă din Constanța, ţinut în camera frigorifică de două luni: chinezii refuză să ajungă la un acord

MAE explică situația trupului neînsuflețit al comandantului de navă din Constanța, ţinut în camera frigorifică de două luni: chinezii refuză să ajungă la un acord
14 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Autoritățile chineze vor să arunce în mare trupul lui Dan Sandu, comandantul român mort acum două luni. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că a întreprins măsuri încă de la data semnalării acestui incident Ambasadei României la Jakarta, respectiv din 21 aprilie.

Reprezentanții Ambasadei României la Jakarta au solicitat autorităților indoneziene permisiunea debarcării trupului neînsuflețit în vederea demarării procedurilor de repatriere. În urma demersurilor misiunii diplomatice, autoritățile indoneziene au transmis faptul că, în contextul măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei de COVID–19, nu este permisă debarcarea trupului neînsuflețit în portul Batam din Indonezia”, spun reprezentanții MAE, conform stiridiaspora.ro, citat de evz.ro.

Din cauza refuzurilor de debarcare din partea autorităților din Singapore, Malaysia și Republica Coreea, vasul și-a continuat călătoria către Republica Populară Chineză, la sfârșitul lunii aprilie.

Reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au întreprins demersuri telefonice și în scris, pe lângă autoritățile chineze, atât anterior, cât și ulterior sosirii navei, pentru sprijin în vederea ancorării vasului, debarcării și repatrierii trupului neînsuflețit.

Ambasadei României la Beijing a sugerat aplicarea reglementărilor internaționale

Astfel, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au transmis inclusiv o serie de demersuri scrise autorităților chineze competente, pe parcursul lunilor aprilie și mai 2021, prin care au propus mai multe soluții în acest caz, însă autoritățile chineze au refuzat să acorde permisiunea debarcării, invocând reglementările naționale aplicabile în context COVID-19, precum și situația epidemiologică din punctul de origine al vasului, respectiv India”, mai spun cei de la MAE, conform sursei citate.

Conform MAE, reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Populară Chineză, inclusiv Ambasadorul României la Beijing, au informat compania, asigurătorul și familia cetățeanului român cu privire la refuzul autorităților chineze de a permite ancorarea vasului și debarcarea trupului neînsuflețit. În discuțiile cu compania care deține vasul, asigurătorul și angajatorul, reprezentanții Ambasadei României la Beijing au sugerat aplicarea reglementărilor internaționale cu referire la dreptul mării și revenirea vasului în portul de origine, singurul obligat, prin lege, să permită acostarea în orice condiții.

Cei de la MAE au transmis că în cursul lunii mai a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE şi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la București în încercarea de a identifica o eventuală soluție de sprijin în acest caz, partea română adresând rugămintea de a analiza cazul și de a facilita debarcarea trupului neînsuflețit pentru ca acesta să fie repatriate, cu luarea tuturor măsurilor de protecție pe care partea chineză le consideră necesare.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la București au reiterat măsurile adoptate de autoritățile chineze în contextul pandemiei de COVID-19 şi imposibilitatea permiterii debarcării trupului neînsuflețit pe teritoriul chinez”, arată MAE.

Trupul neînsufleţit, ținut în camera frigorifică de două luni

Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au incercat sa trimită corpul neinsuflețit către țară dar fara succes deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru: Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi”, scria Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a scris într-o postare pe Facebook -- detalii aiciStrigăt de ajutor al unei familii din Constanţa. Trupul neînsufleţit al unui comandant de navă este ţinut în camera frigorifică de două luni, chinezii vor să-l arunce în mare


Sursă foto: evz.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233