dobroge.tv

Live

Ciclonul format în Marea Neagră aduce furtuni peste Constanţa. COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, din această seară

Ciclonul format în Marea Neagră aduce furtuni peste Constanţa. COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, din această seară
17 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Un ciclon format în Marea Neagră va aduce furtuni violente în România. Roxana Bojariu, expert climatolog, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS că ciclonul este o masă de aer pe scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută.

"Fenomenul despre care vorbim - pentru că are sursa de alimentare vaporii de apă din Marea Neagră- va lovi mai ales estul țării. Bineînțeles că întreaga țară poate să aibă influențe. Trebuie urmărite toate actualizările meteo. Astfel de fenomene au o dinamică a lor care este extrem de complexă",a afirmat Roxana Bojariu.

Expertul climatolog susține că formarea acestui ciclon era prevazută de specialiști, subliniind că un astfel de fenomen nu este ceva ieșit din comun. "Pe fondul unor confugurații scăzute ale presiunii atmosferice a apărut și acest cicoln. Interesant este că s-a format deasupra Mării Negre. Afectată, cum spuneam, va fi zona de est cu influențe în toată țara", a arătat Roxana Bojariu.

Un astfel de fenomen va aduce cu sine ploi abundente, intensificări ale vântului, ceea ce "ne arată severitatea furtunilor care se formează în condiții de presiune atmosferică scăzută".

Alertă meteo de ploi abundente

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ ce intră în vigoare în această seară, la ora 21:00 şi expiră mâine, la ora 12:00.

În intervalul menționat în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și pe alocuri descărcări electrice. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

În cursul zilei de vineri, 18 iunie, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj pentru aria ploilor ce va fi în extindere.

15 judeţe din ţară intră sub cod galben de ploi, la ora 12:00

O nouă alertă va intra în vigoare la ora 12.00 și va fi valabilă în 15 județe din țară. De joi seara, alte șase județe vor fi sub avertizare de ploi abundente până vineri la prânz. Potrivit ANM, prima avertizare vizează județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Vâlcea, Argeș, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. În aceste zone se vor semnala perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp. Avertizarea este în vigoare joi, de la ora 12.00 până la ora 21.00.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233