dobroge.tv

Live

NU SCĂPĂM DE VREMEA REA

Un nou cod galben de ploi. În Dobrogea s-a atins deja un record: cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice

Un nou cod galben de ploi. În Dobrogea s-a atins deja un record: cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice
21 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ploile și instabilitatea atmosferică vor continua și în următoarele 24 de ore. Rămâne în vigoare, până luni seară, la ora 22:00, un cod galben pentru Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și zonele montane, în care vor continua fenomenele de instabilitate - ploi abundente, ce pot depăși 20-30 de litri pe metrul pătrat și izolat 40-50 de l/mp.

21 de avertizări nowcasting într-o zi

Meteorologii au emis numai duminică 21 de avertizări de vreme severă imediată, de tip nowcasting, dintre care 6 au fost de tip cod roșu - trei pentru județul Tulcea, unul pentru Bacău-Vrancea, apoi pentru Brăila - Galați și încă unul pentru județul Galați.

În zonele respective deja se acumulaseră, în medie, peste 60-80, chiar 90-100 de litri pe metrul pătrat și se anunțau noi ploi ce puteau aduce alți 35-45 de litri suplimentari pe metru pătrat.

O astfel de perioadă îndelungată de ploi nu este însă fără precedent pentru România. Luna iunie a anului 2020 a fost a patra lună cea mai ploioasă din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o cantitate medie la nivel național de 131,4 litri pe metru pătrat, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Dobrogea, de pildă, înregistrează cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, la polul opus cu anul anterior, când aici am avut cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice.

După ploi, vin canicula și disconfortul termic

De luni, 21 iunie 2021, vremea se încălzește, însă. Mai mult, România se va confrunta cu primul val de caniculă din vara 2021.

Fenomenul supărător va fi disconfortul termic determinat de umezeala excesivă din aer. Alertele meteorologice pentru disconfortul termic accentuat ar putea veni chiar începând de marți.

„Vom înregistra, la scara întregii țări, valori maxime în jurul a 36 de grade Celsius, iar vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, izolat caniculară în partea de vest și sud-vest. În Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei se pot consemna valori de 36 de grade. În restul țării, acolo unde este posibil să mai avem perioade de instabilitate atmosferică, maximele nu vor depăși probabil 23-25 de grade. Însă de miercuri vremea va continua să se încălzească în aproape toată țara, va deveni caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, local în Transilvania și Maramureș, precum și în restul țării”, a anunțat Elena Mateescu, pentru digi24.ro.

Mai mult, disconfortul termic va fi accentuat, pentru că valorile de temperatură în creștere, asociate și cu un grad de umezeală a aerului în nanosferă, vor determina un indice temperatură-umezeală care cu siguranță va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, a precizat directorul ANM.

„În același timp, însă, este posibil să vorbim și de fenomene meteorologice severe de tip convectiv (furtuni - n.r.), pentru că deja ingredientele se vor întruni și este posibil să mai avem averse torențiale, vijelii și căderi de grindină în zonele montane, în zonele de deal, dar nu excludem să avem și în zonele sudice, centrale și estice ale țării”, atrage atenția meteorologul.

Joi, însă, s-ar putea atinge 38 de grade Celsius în jumătatea vestică a țării, scrie digi24.ro.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233