dobroge.tv

Live

Proiectul „O fereastră comună deschisă către misterul Universului”: un proiector hibrid, 4K, la Planetariul din Constanța pentru studiul cosmosului

23 iunie 2021
Publicitate

Tabere și cursuri de astronomie, navigație utilizând stelele și vizitarea siturilor arheologice – sunt doar câteva dintre activitățile pe care și le-a propus un proiect transfrontalier între România și Bulgaria. Programul se numește „O fereastră comună deschisă către misterul universului” și constă în promovarea turismului științific. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul de Istorie din Kavarna, dar și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sunt partenere.

Pasiunea pentru astre a unit mai multe instituții de cultură din oraș, dar și din statul vecin. „O fereastră comună deschisă către misterul universului” este un proiect care s-a născut în 2018 și care și-a propus promovarea turismului științific transfrontalier. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul de Istorie din Kavarna, dar și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sunt partenere.

Acest proiect, un proiect transfrontalier care unește cumva Dobrogea bulgărească cu Dobrogea noastră. Toate acestea înseamnă o coalizare, o întâlnire a tinerilor din această regiune cu ajutorul cărora să cunoască atât elementele care îi apropie și diferențiază, dar și elementele stelare care le sunt comune tuturor”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.

Cu alte cuvinte, tinerii sunt așteptați să participe la diversele activități care vor fi organizate în această vară. Taberele de astronomie sunt unele dintre ele. În regiunile înalte ale Dobrogei, doritorii pot observa și învăța despre bolta cerească împreună cu specialiștii în domeniu. Un alt aspect important pe care și-l propune acest proiect este achiziția de aparatură pentru studiul cosmosului.

Marea investiție a noastră este un proiector hibrid, 4K, un proiector care va aduce Planetariul nostru în lumea bună a Europei. În lumea bună, cu un proiector de 600.000 de euro înseamnă o proiecție analogică, în care să vezi bolta înstelată așa cum o vezi natural, dar și digitală ca și cum ai călători în spațiu și au putea vedea din spațiu anumite perspective, atât ca spațiu, cât și ca timp. Ne putem întoarce sau avansa în timp și spațiu”, a mai declarat Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.

Achiziții importante pentru cercetare se vor face și la Kavarna. Muzeul de Istorie va beneficia de telescoape performante, echipament VR și o cupolă automată a observatorului astronomic.

Kavarna este un oraș mic, dar totuși suntem mândri că vom fi singurul oraș care va avea acest echipament de observare astronomică”, a declarat Giorgief Penko, directorul Muzeului de Istorie din Kavarna.

De aceste dotări de ultimă generație se vor bucura și elevii de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. Și nu puțini sunt cei pasionați de astronomie, iar acest lucru se reflectă prin numeroase rânduri prin participarea la concursuri de prestigiu. Înființarea unui laborator astronomic, dar și îmbunătățirea bazei materiale va contribui la formarea altor copii cu care să ne mândrim.

În ultimii zece ani am avut mereu elevi care au participat la concursuri internaționale de astronomie și chiar au obținut rezultate de excepție: medalii de aur pe care le-au obținut printr-o pasiune deosebită pentru domeniu, printr-o pregătire realizată în familie, dar și la școală și odată cu amenajarea laboratorului astronomic putem extinde această pasiune a multor copii de a cerceta astrele, de a studia cosmosul, ca o prelungire a științelor exacte pe care le învață la școală”, a declarat Vasile Nicoară, directorul CNMB Constanța.

Proiectul are o valoare totală de aproape 1,5 milioane de euro, dintre care peste 1,2 milioane sunt susţinute de Uniunea Europeană.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233