Dosarul „peştelui otrăvit”, importat din Spania, Franţa şi Italia, a fost trimis în judecată

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa anunţă că s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 20 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, comercializarea de produse alterate, deţinerea, transportul sau comercializarea de peşte fără documente legale.
În rechizitoriul întocmit de procuror se arată că în perioada anilor 2018 - 2019, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, transfrontalier, cu scopul desfăşurării unor activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului uman.
„Gruparea, formată din cetăţeni români, francezi, italieni şi maghiari, a creat un adevărat mecanism infracţional pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.
Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (pescuit ilegal/ achiziţie/ transport/comercializare peşte etc.)”, spun procurorii.
Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului uman.
Ulterior, cantitatea de peşte rezultată în urma activităţilor de pescuit ilegal era depozitată şi transportată, fără documente legale şi fără autorizaţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.
„Aducerea în România a peştelui s-a realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale.
În cursul urmăririi penale a fost confiscată cantitatea de peste 30 de tone de peşte, impropriu consumului uman”, se mai arată în rechizitoriu.
Investigaţiile comune cu statele europene sursă s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a peste 30 de tone de peşte, impropriu consumului uman, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.
Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Sursă foto: Adevărul
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

