dobroge.tv

Live

Klaus Iohannis: Vreau un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în societate şi în viaţă

Klaus Iohannis: Vreau un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în societate şi în viaţă
07 iulie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare Guvernul îşi va asuma prin memorandum ţintele şi obiectivele proiectului „România Educată”. El a adăugat că va fi înfiinţat şi un grup de lucru transpartinic care se va ocupa cu aspectele cadrului legislativ în vederea implementării proiectului, scrie news.ro.

Am avut, în ultimele trei zile, la Palatul Cotroceni, ultima serie de consultări pentru finalizarea Proiectului „România Educată” şi trecerea la faza de implementare. Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare naţională în domeniul educaţiei din perioada postdecembristă, nu mai puţin de 10.000 de persoane şi peste 150 de organizaţii şi de instituţii fiind direct implicate. În urma discuţiilor din aceste zile, au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul României îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene, pentru implementare. Am apreciat, totodată, deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziţie, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului. Educaţia trebuie să fie baza noastră comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. Românii aşteaptă consens pe astfel de teme esenţiale pentru viitorul ţării noastre şi, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulţi ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educaţia. Nu mai putem continua aşa, dacă vrem ca România să avanseze şi să se dezvolte”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.

Şeful statului a avut consultări în utlimele trei zile cu liderii coaliţiei, cu parlamentari şi alte organizaţii pe marginea proiectului „România Educată”. Acesta a adăugat că va fi constituit în cel mai scurt timp un grup de lucru transpartinic care să construiască un cadru legislativ care să permită implementarea proiectului „România Educată”.

Aşadar, în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de educaţie şi, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleşii săi. Cu siguranţă, procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult tocmai pentru că mi-am dorit ca în „România Educată” să se regăsească vocile tuturor celor care au propuneri relevante de politică publică. Nu e un secret pentru nimeni că, în anumite perioade de guvernare, educaţia nu s-a aflat pe agenda politică, ceea ce a ţinut în loc „România Educată”. Am avut apoi ani electorali intenşi, a urmat pandemia, cu greutăţile, dar şi cu lecţiile ei valoroase. Acum avem, în sfârşit, şansa unei discuţii constructive, urmate de asumarea transpartinică şi de un proces consecvent şi stabil de implementare”, a mai explicat Iohannis.

El a vorbit şi despre finanţarea acestui proiect.

Am apreciat, totodată, şi larga participare a societăţii civile la consultările de astăzi, majoritatea contribuind, de-a lungul timpului, la Raportul „România Educată”. Încă o dată, le mulţumesc pentru implicare şi consecvenţă! În concluzie, consultările din aceste zile îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate necesară pentru un demers politic şi social de durată în educaţie. Este momentul să trecem la implementarea Proiectului „România Educată” şi să dăm întâietate investiţiilor în sistemul de educaţie. De aceea, am insistat să fie asigurată finanţarea necesară pentru o parte dintre priorităţile şi reformele Proiectului, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului şcolar prin sprijinirea a peste 2.500 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare şi cabinete şcolare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creşe şi servicii complementare de educaţie timpurie, realizarea a 10 centre de învăţământ dual, dezvoltarea unei reţele de şcoli verzi şi formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea on-line”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Un sprijin financiar de 3,6 miliarde euro va avea acest proiect, a mai afirmat şeful statului.

Astfel, proiectul „România Educată” are un sprijin financiar important, istoric aş spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranţei şi a securităţii copiilor şi dascălilor în şcoli. Revenind la Proiectul „România Educată”, pe scurt despre structura sistemului de învăţământ, care rămâne preponderent aceeaşi. Dezvoltăm educaţia timpurie, menţinem clasa pregătitoare şi gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a. Creştem autonomia şcolilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul şcolilor, vom susţine noi forme de sprijin şi alocarea de resurse dedicate creşterii calităţii actului educaţional. Schimbări faţă de structura actuală apar la tranziţiile între etapele educaţionale. Ne dorim o mai mare flexibilitate şi o centrare a educaţiei pe fiecare elev”, a completat şeful statului.

Asta înseamnă inclusiv valorizarea acelor elemente de profil care individualizează şi nu uniformizează. De aceea, deşi Evaluarea Naţională rămâne principalul instrument de certificare a competenţelor la finalizarea gimnaziului şi de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unităţile de învăţământ şi elevii care doresc - subliniez, care doresc - indiferent de rută - teoretică, vocaţională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susţină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocaţională, fiind doar o extindere şi către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară şcolilor şi încredere elevilor, care, în tot acest proces, vor avea o susţinere reală prin activităţi consecvente de orientare şi consiliere”, a mai arătat preşedintele României.

Acesta a precizat că a propus o nouă structură a învăţământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee - teoretic, vocaţional şi profesional.

Am propus o nouă structură a învăţământului secundar superior, unde vor exista trei tipuri de licee – teoretic, vocaţional şi profesional – care vor conferi absolvenţilor, după patru ani de studiu, acces la examenul de bacalaureat. Poate unul dintre cele mai importante obiective ale Proiectului „România Educată” este acela de a elimina barierele birocratice care limitau posibilităţile tinerilor de dezvoltare şi de a întări dreptul fiecărui elev de a reveni în sistemul de educaţie şi de a-şi urma ambiţiile, atunci când acestea îi pot aduce un viitor mai bun. Aşadar, pe scurt, eliminăm birocraţia şi, dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional, îşi dă seama că nu se regăseşte acolo şi vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocaţional, va putea să se transfere, în urma unor testări specifice, la liceul dorit. Noul bacalaureat, deschis tuturor şi bazat pe competenţe, este o altă componentă importantă a „României Educate”, a subliniat şeful statului.

El a adăugat că îşi doreşte „examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenţilor de a se descurca în societate şi în viaţă, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înţelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetăţenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”.

El a mai spus că prin acest proiect este urmărită reducerea ratei abandonului şcolar şi a analfabetismului funcţional, la orizonul anului 2030.

Pe lângă aceste câteva elemente-cheie ale viziunii „România Educată”, proiectul include şi o serie de ţinte concrete, printre care scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, până la un nivel de cel mult 10%, reducerea ratei de analfabetism funcţional, la orizontul 2030, sau creşterea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor. Cred cu tărie că o Românie puternică este o Românie Educată şi este nevoie de implicarea tuturor autorităţilor şi forţelor politice pentru a garanta transpunerea în realitate a acestei viziuni în beneficiul fiecărui cetăţean!”, a conchis Klaus Iohannis.


Sursă foto: Administrația Prezidențială

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233