OMS avertizează privind o „probabilitate puternică” a apariţiei unor noi variante SARS-CoV-2, „posibil mai periculoase”

Comitetul de Urgenţă al OMS avertizează joi cu privire la o „probabilitate puternică” a apariţiei unor noi variante ale noului coronavirus, „posibil mai periculoase” şi avertizează că „pandemia este departe de a se fi încheiat”, relatează AFP.
„Pandemia este departe de a se fi încheiat”, avertizează într-un comunicat aceşti experţi, care-l consiliază pe diectorul general al OMS.
„Există o probabilitate puternică a apariţiei şi difuzării unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat” decât cele înregistrate până în prezent de către această Agenţie ONU.
„Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale, continuăm să alergăm după virus, iar virusul continuă să alerge după noi”, a subliniat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului, francezul Didier Houssin.
Până în prezent, OMS a înregistrat patru variante îngrijorătoare - afla, beta, gamma şi delta.
Varianta indiană (delta), mult mai contagioasă decât celalalte, este mai rezistentă la vaccinuri, în pofida faptului că acestea continuă să protejeze bine împotriva celor mai grave forme de covid-19 şi de moarte.
Profesorul Houssin subliniază că membrii Comitetului de urgenţă al OMS fac două recomandări - apărarea unui acces echitabil la vaccinuri şi să nu se ia iniţiative puţin justificate ştiinţific, precum vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anticovid, propusă de către alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech.
Este necesară o „continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi”, a enumerat profesorul Houssin, un fost director general al Sănătăţii în Franţa.
Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) vizează să-şi vaccineze majoritatea populaţiei în săptămânile următoare, în timp ce ţările sărace abia au reuşit să-şi vaccineze 1% din populaţie.
Didier Houssin consideră că este ”esenţial să nu se permită o deturnare, prin iniţiative care ar putea agrava nedreptatea în accesul la vaccinuri” prin recomandarea unei „booster dose” sau o a treia doză de vaccin anticovid.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
.jpeg)
Zile de sărbătoare la malul mării: Bricul Mircea poate fi vizitat de doritori
.jpeg)
Unde este amplasat containerul pentru deșeuri voluminoase?

RAJA: Zilele Constanței, marcate prin concerte pline de emoție și energie
Premiul Opera Omnia pentru critică și istorie literară acordat prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța
ePatrimoniu, o platformă digitală modernă, ușor de accesat și de utilizat
Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres
ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

