dobroge.tv

Live

Comunitățile din Delta Dunării cer sprijinul Ministerului Mediului referitor la problema șacalilor

Publicitate

Șacalii continuă să atace gospodăriile locuitorilor din satele din județul Tulcea. Primarii susțin că se confruntă cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea necontrolată a speciei. Edilii au făcut mai multe sesizări, iar Consiliul Județean a trimis către Ministerul Mediului o scrisoare pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestor animale.

Comunitățile din Delta Dunării cer sprijinul Ministerului Mediului în problema șacalilor. Primarii din mai multe sate din județul Tulcea propun o serie de măsuri, printre care:

  • elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;
  • elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;
  • aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

Consiliul Județean Tulcea a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o scrisoare cu cerințele edililor.

Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale. (...) În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin. (...) Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a scris Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, pe pagina sa de socializare.

Cerințele edililor au venit în urma plângerilor localnicilor. Aceștia din urmă spun că s-au săturat ca șacalii să le intre în gospodăriile și să le ucidă animalele.

De la an la an, șacalii au devenit o problemă tot mai mare pentru comunitățile din Delta Dunării. Agitați și dornici de hrană, aceștia atacă în haită, intră în curțile oamenilor și cauzează pagube uriașe.

S-au înmulțit peste măsură în Deltă și din cauză că nu s-a împușcat. Multă vreme și acum în Deltă vânătoarea este interzisă. Este un dezechilibru prin prezența în exces a unui carnivor oportunist într-un ecosistem care este vulnerabil”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.

Specialiștii nu știu însă numărul real al șacalilor, ci doar că în fiecare an apar tot mai mulți. Ultima numărătoare din Delta Dunării a fost făcută în 2018. Atunci erau aproximativ 2.400 de exemplare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233