dobroge.tv

Live

Basilica paleo-creștină din incinta Colegiului Național „Mihai Eminescu” va fi reabilitată

23 iulie 2021
Publicitate

Cu pereții degradați și tencuiala căzută – așa arată Basilica paleo-creștină din incinta Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța. Monumentul datează din secolele III-IV și găzduiește cea mai veche pictură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. Aceasta și întreaga comoară istorică urmează a fi salvate în perioada următoare. Autoritățile au emis în sfârșit un certificat de urbanism pentru reabilitarea basilicii.

Basilica paleo-creștină din curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța este în continuare în pericol. Accesul se face pe niște scări abrupte și este nevoie de atenție. Interiorul monumentului dezvăluie, însă, o bucată din istoria vechiului Tomis. Cripta este formată din trei lăcașuri în care erau păstrate diferite obiecte prețioase și veșminte ale bisericii respective.

Basilica este un monument care datează din secolele III-IV și se află într-o stare avansată de degradare.

Monumentul a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al şcolii, Romulus Popa Bran, când au demarat lucrările pentru corpul B al Colegiului. Pe pereții laterali ai basilicii, tencuiala decorativă are motive geometrice, florale și vegetale. Se mai zăresc chiar și câteva păsări. Potrivit istoricilor, aici se regăsește și cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de Răsărit.

În interior, în cripta acestei Basilici s-a păstrat parțial pictura cu care era decorată acest lăcaș. Au fost executate aici lucrări de întreținere a picturii. În primul rând, a fost executat în 1995-1996 un releveu al întregii picturi, astfel încât să avem un document care să ne arate starea acestui lăcaș în vremea respectivă”, a declarat dr.Constantin Chera, cercetător principal Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

După ani la rând în care s-a intervenit cum s-a putut asupra conservării acestui edificiu, pictura și implicit toată basilica vor fi în sfârșit salvate și vor intra într-un amplu proces de reabilitare.

Are nevoie de un micro-climat adecvat: temperatură, umiditate. În momentul de față, eu cred că umiditatea este destul de mare, depășită de stadiul în care pictura s-a păstrat până acum și o intervenție de restaurare a acestui monument ar fi nemaipomenit de adecvată”, a mai declarat dr.Constantin Chera, cercetător principal Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

A fost emis certificatul de urbanism pentru reabilitarea și punerea în valoare a Basilicii paleo-creștine din incinta Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Urmează să obținem avizele necesare, inclusiv cel de la Direcția Județeană de Cultură, iar pentru acest an este bugetată realizarea documentației tehnico-economice în vederea realizării acestui proiect”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța

Deși este doar primul pas și mai urmează multe etape, apare speranța că monumentul de însemnătate națională va avea parte de protejare, conservare și restaurare și va fi pus în valoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233