dobroge.tv

Live

Au fost adoptate noi măsuri în județul Constanța: acțiunile de control vor fi intensificate. Hotărârea CJSU a fost votată

04 august 2021
Redactia DTV
Publicitate

Cazurile de COVID sunt în creștere, pe litoral. O nouă hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost votată, iar autoritățile vor lua măsuri pentru a opri, pe cât posibil, răspândirea virusului. Autoritățile fac un apel la oameni și îi îndeamnă să se vaccineze, deoarece doar astfel vom fi cu adevărat în siguranță.

Miercuri, 4 august, în fața sediului Instituției Prefectului, au avut loc declarații de presă susținute de prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, directorul DSP Constanța, Cristina Schipor și inspectorul șef al IPJ Constanța, chestor Constantin Adrian Glugă.

Declarațiile au ca subiect măsurile prevăzute de hotărârea CJSU nr. 112, care a fost votată în cursul zilei de astăzi. Se discută despre acțiunile preventive pe care instituțiile locale le vor lua pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, dar și ce măsuri se pot lua pentru a încuraja campania de vaccinare.

Cele mai importante aspecte prevăzute de Hotărârea nr. 112 a CJSU:

  • se reevaluează încadrarea județului Constanța la o rată de incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 locuitori;
  • primăriile din județ vor comunica CJSU până vineri, la ora 12:00, hotărârile adpotate de CLSU-uri pentru dispunerea de măsuri de prevenire a răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • autorizarea și avizarea de evenimente de către U.A.T.-uri (mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte etc.), se va face respectând strict prevederile HG 730/2021;
  • în fiecare luni, primăriile vor informa Instituția Prefectului cu privire la evenimentele pe care le-au avizat;
  • CLSU-urile vor dispune acțiuni organizate pentru accelerarea ritmului campaniei de vaccinare. Pentru acest demers, compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor vor informa cetățenii și vor oferi explicațiile necesare. De asemenea, autoritățile locale trebuie să identifice și să pregătească spații adecvate pentru vaccinare, care vor fi puse la dispoziția echipelor mobile;
  • structurile MAI, ITM Constanța, DSP Constanța și DSVSA Constanța vor intensifica acțiunile de control privind respectarea prevederilor din HG 730/2021, cu precădere în mijloace de transport în comun, în spații închise și la evenimentele cu număr mare de participanți.

Chiar dacă rata de incidență este încă cu 0 în față, astăzi este 0,12 la nivel de județ și 0,18 la nivelul municipiului Constanța, nu trebuie să uităm că în urmă cu numai câteva zile era 0,04. O valoare pe care a înregistrat-o timp de aproape două săptămâni. Numărul cazurilor zilnice este în creștere, precum și numărul persoanelor spitalizate din cauza COVID-19. (...)

Astăzi, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am propus și colegii au votat în favoare măsurilor care urmează să fie implementate în perioada următoare. Respectiv: în locurile publice, locurile aglomerate se vor intensifica controalele pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile în vigoare, în mijloacele de transport în comun, în locuri publice închise, dar și în locurile în care se desfășoare spectacole, festivaluri, întruniri publice, precesiuni (...)

În cazul manifestărilor religioase, sportive, culturale nu mai trebuie să fie cu intrare liberă. Ele pot fi cu intrare gratuită, dar nu cu intrare liberă pentru că există niște condiții care trebuie respectate din punct de vedere pandemic. Nu vrem ca sfârșitul lunii august să ne prindă cu rata de infectare de 2, 3 sau chiar mai rău la mia de locuitori.

În ceea ce privește vaccinarea, vrem să ne asigurăm că toate unitățile administrativ teritoriale furnizează cetățenilor totul despre vaccinare. Vor trebui să pună la dispoziție un spațiu în care vaccinarea să aibă loc. Măsurile acestea vor fi monitorizate la nivelul Prefecturii (...)

Am avut o discuție și am atins problema aglomerației pe plaje și a modului în care aceasta poate fi combătută, fără a genera niște riscuri suplimentare. Pentru că împiedicarea oricărui cetățean să intre pe plajă înseamnă încălcarea prevederilor constituționale, pe de-o parte. Pe de altă parte, o îmbulzeală în afara plajelor nu ar ajuta cu absolut nimic cauza combaterii SARS-CoV-2.Organele de ordine și siguranță publică vor trebui să patruleze și să ia măsurile necesare măcar în ceea ce înseamnă plajă, aglomerație, portul măștii. În apă sau pe plajă nu cred că cineva își închipuie că se va purta mască”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Adrian Constantin Glugă a declarat că 270 de poliţişti acţionează în fiecare zi la nivelul judeţului Constanţa.

Acţionăm în această perioadă cu peste 270 de poliţişti zilnic la nivelul întregului judeţ, ponderea o reprezintă poliţiştii de pe zona de litoral şi am intensificat activităţile pe transportul în comun, cluburi, terase, discoteci şi tot ceea ce înseamnă spaţii aglomerate. Avem o serie de sancţiuni contravenţionale aplicate într-o medie de 35 – 40 zilnic, vârful îl reprezintă perioada de weekend şi tot în această perioadă de weekend sunt şi cele mai multe sancţiuni aplicate operatorilor economici care într-un fel sau altul nu respectă măsurile respective”, a transmis şeful IPJ Constanţa.

Întrebat dacă au fost luate măsuri împotriva operatorilor economici care au pus şezlongurile pe plajele extinse din Mamaia, deşi nu au voie, Adrian Constantin Glugă a răspuns: „Există în derulare un plan de acţiune mâine şi poimâine pe această temă. (...) Au fost aplicate amenzi pentru operatorii economici, inclusiv de pe plajă care nu au respectat măsurile de natură organizatorică. Cuantumul amenzilor este de la 2.000 – 10.000 de lei pentru un organizator, un operator economic”.

Cristina Schipor a declarat că au fost puţini turişti infectaţi pe litoral.

Astăzi avem 24 de persoane pozitive, urmează să facem ancheta epidemiologică. Ca procent sunt puţini turişti. Un turist care vine infectat aici bineînţeles îl alocăm la judeţul de unde a venit, dar el din păcate poate infecta alţi turişti. Când ei se duc acasă li se va face ancheta şi se va deduce din anchetă că vor fi alocaţi judeţului Constanţa. Deci ei s-au îmbolnăvit în judeţul nostru. Fac apel la toţi turiştii să fie responsabili dacă au cel mai mic indiciu că ar putea fi infectaţi cu acest virus să renunţe la concediu şi să rămână acasă sau cel puţin să îşi facă un test să ştie clar că nu sunt infectaţi şi să gândească, să fie conştienţi că ei pot îmbolnăvi”, a transmis Cristina Schipor.

Ea s-a referit şi la faptul că 11.000 de reprezentanţi ai sistemului medical din Constanţa sunt vaccinaţi, ceea ce face ca judeţul Constanţa să fie pe locul şase din acest punct de vedere la nivel naţional.

Directorul DSP a mai transmis că a făcut o solicitare către directorii de instituţii să îşi pună ca ţintă ca peste 60% din personalul acestora să fie vaccinat.

Am făcut o solicitare către toţi directorii de instituţii ca fiecare să îşi pună un target să avem peste 60 la sută în instituţii persoane vaccinate. Luna aceasta, ideea este cât mai repede să atingem 60 la sută. Noi nu avem abilitatea şi eu ca director de altă instituţie nu pot să impun. Vaccinarea e liber consimţită”, a precizat Cristina Schipor.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233