dobroge.tv

Live

Salvatorii au făcut bilanțul acestui sezon estival: 15 persoane și-au pierdut viața în valurile mării, iar 59 au fost salvate în ultima clipă

30 august 2021
Publicitate

Vară grea și anul acesta pentru salvamarii și pompierii de pe litoral. 15 oameni și-au pierdut viața înecați în valurile mării. Alte 59 de persoane au fost recuperate din mare și aduse la mal în ultima secundă. Acesta este bilanțul de la începutul verii și până în prezent. Salvatorii spun că astfel de incidente neplăcute au loc și pentru că mulți turiști le ignoră avertismentele, nu-i ascultă și nici nu respectă semnificația steagurilor care sunt arborate la foișoare. Ba mai mult, sunt și mulți care susțin că știu să înoate și că lor nu li se poate întâmpla nimic.

Încă de la începutul sezonului estival, salvamarii s-au întors pe litoral. 30 de posturi și opt baze există pe plajele din Constanța și Mamaia. Peste 130 de salvamari acționează la malul mării. Cu toții s-au pregătit intens pentru a interveni în caz de urgență.

Niciodată nu trebuie să pui că e liniștit afară și să nu te culci pe o ureche că „nu ni se poate întâmpla nouă”. Oricând, atâta timp cât suntem la program, trebuie să fim pregătiți să intervenim. Ei au în atribuțiuni să înoate, să alerge, să folosească echipamentele din dotare, caiacul, catamaranul, bărcile cu motor”, a declarat Gabi Culea, președintele Asociației Salvamarilor din România, la 1 iunie 2021.

Salvamarii și-au făcut apariția și pe plajele din Năvodari. Peste 30 de salvatori veghează din foișoare, iar două puncte de prim ajutor au fost montate.

Condițiile sunt, în primul rând, să știe să înoate bine, să aibă o condiție fizică bună, și să fie activi”, a declarat Alex Zderea, coordonator salvamari Năvodari, la 23 iunie 2021.

Și sudul litoralului este supravegheat. Pe zona Mangalia-Olimp, sunt la datorie aproape o sută de salvatori.

În fiecare an noi ne-am dotat. Noi avem în jur de opt-nouă skijet-uri, ambarcațiuni rapide”, a declarat George Lipoveanu, administrator firmă salvamari la 3 iunie 2021.

Tot în luna iunie, peste 600 de pompieri din 26 de județe ale țării au ajuns la mare pentru a suplimenta efectivele de salvatori de pe litoral. În doar o lună de zile, la punctele de prim ajutor au ajuns aproximativ 700 de persoane cu diferite probleme.

Avem defibrilator, avem aspirator, avem rucsac de prim ajutor, avem targă rigidă pentru înecați, pentru traumatisme, avem guler cervical, exact tot ce avem pe ambulanță avem și noi în corturile de prim ajutor”, a declarat plt. adj. Florin Dobre, servant Detașamentul „Sublocotenent Fripiș Marius Daniel” Constanța, la 27 iulie 2021.

Însă, în ciuda dotărilor și a pregătirii, salvamarii și pompierii susțin că au o altă problemă. Turiștii nu le ascultă deloc avertismentele.

În fiecare weekend din acest sezon s-au aflat la mare zeci de mii de turiști. Curenții puternici i-au obligat pe salvamari să stea de veghe neîncetat. Însă neatenția, încrederea prea mare în forțele proprii sau pur și simplu ignoranța sunt câteva dintre aspectele care au condus la adevărate tragedii.

Este foarte greu, mai ales că acum bate vântul dinspre mal către larg”, spune un salvamar.

Din cauză că nu sunt prea bine pregătiți fizic, obosesc și înapoi nu se mai pot întoarce”, spune un salvamar.

Acestea sunt doar o parte dintre cazuri la care au intervenit salvatorii de la începutul verii.

Am intervenit pentru salvarea a 74 de persoane din mare și din lacuri. Din păcate, 15 persoane și-au pierdut viața, fiind decedate la fața locului sau la spital”, a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Și sezonul încă nu s-a încheiat. Salvamarii vor rămâne pe plajele de pe litoral până în luna octombrie.

În acest moment pe plajele din Mamaia este arborat steagul rosu cu galben ceea ce înseamnă ca scăldatul este sigur, iar plaja este supravegheată de salvamari.

Am impresia că sunt deja valuri mai mari și din cauza asta se arborează”, spune un turist.

Nu au voie să intre în apă foarte departe”, spune un alt turist.

Nu intrăm prea mult în apă. Trebuie să ținem cont să nu trecem de geamanduri, să fim atenți, să nu ne tragă curenții în apă mai departe”, spune un alt turist.

Ca să nu se mai piardă și alte vieți omenești, autorităţile îi roagă pe oamenii să nu se aventureze în mare și să respecte indicaţiile steagurilor arborate la punctele salvamar. Cu toate acestea, în fiecare zi numărul celor care mor înecați crește. Și luni salvatorii au intervenit pentru a căuta o persoană în mare în Vama Veche și o alta în Mamaia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233