dobroge.tv

Live

Noi reguli pentru carantină şi izolare - proiectul a fost adoptat de Guvern

Noi reguli pentru carantină şi izolare - proiectul a fost adoptat de Guvern
06 iulie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Proiectul de lege privind carantina a fost aprobat în Guvern. Totodată, textul proiectului de lege a fost publicat şi va fi trimis în regim de urgență la Parlament pentru adoptare.

Documentul intitulat ”LEGE privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic si biologic” prevede reglementările privind pandemia, în concordanță cu solicitările CCR. Legea definește următorii termeni: carantina persoanelor, carantina bunurilor, carantina zonală, izolarea, risc iminent, contaminare, eveniment neobișnuit sau neașteptat, dovadă științifică, infecție, măsuri de sănătate, persoana bolnavă, risc epidemiologic, risc biologic, suspect de infectare sau carantinare, urgență de sănătate publică de importanță internațională, epidemie, pandemie, boală transmisibilă și grup populațional.

Potrivit documentului, măsurile de carantină ”se aplică pentru grupuri populaționale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic și biologic pentru sănătatea publică. Măsurile și grupurile populaționale se stabilesc în funcție de: agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate și zona geografica afectată”.

”E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc - aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233