dobroge.tv

Live

Fenomen spectaculos pe plaja din Mamaia Nord. Țărmul mării a fost invadat de sute de meduze gigant de culoare albăstruie

15 septembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Potrivit specialiștilor, ele își fac apariția din cauza temperaturilor ridicate ale apei și a curenților puternici care le aduc la mal. Vietățile marine nu sunt periculoase pentru oameni, iar iritațiile care apar în cazul persoanelor sensibile, dispar într-un timp scurt.

Meduzele albastre apar de obicei la începutul toamnei cand apa mării este caldă, iar curenții le aduc la mal. La adâncimi de un metru în apă, se reproduc și mor. Vântul care bate dinspre sud împinge meduzele spre plajă. Așa se explică eșuările masive din ultimele zile.

Sunt foarte multe meduze, le-am și fotografiat. Sunt superbe pentru perioada asta

Acolo cam la 200 de metri erau vreo 20 cred chiar grupate, nu erau de-a lungul țărmului, le-am privit, le-am numărat și cam atât.

Mă miram, una lângă alta. Erau groaznic de multe.

Meduzele nu mai par să sperie pe nimeni. Biologii spun că este un fenomen firesc și susțin că prezența lor în Marea Neagră arată faptul că aceasta nu este poluată.

„Această meduză care este în momentul de față apărută pe plaje se numește Rhizostoma pulmo, este o meduză de apă caldă, aceasta apare de obicei în perioada de la sfârşitul verii până la începutul toamnei şi fenomenul apariţiei lor pe plaje se datorează curenţilor marini, furtunilor din larg care le aduc către mal şi aceastea eșuează pe mal”, a declarat George Harcotă, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare Marină ,,Grigore Antipa”.

„În anii trecuți erau ma puține. Acum marea s-a încălzit, este mai trofică, mai nepoluată și în consecință sunt în număr mai mare”, a declarat Adrian Bîlbă, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Unii turişti’ spun însă că meduzele le crează un disconfort, deoarece multe dintre ele sunt în descompunere şi miros urât.

Meteorologii anunță că la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor începe să scadă, iar vântul va sufla din ce în ce mai tare, astfel că meduzele vor continua să fie prezente pe litoral. Din păcate, acolo vor rămâne mult timp și asta pentru că reprezentanții Apelor Române nu au în atribuții colectarea nevertebratelor de pe plajă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233